logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 7/02/2013
Αρ. Πρωτ: 065

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία και διοικητική ιεραρχία του υπουργείου μας βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Διοικ. Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. και Οικονομικών καθώς και συμβούλων της Task Force. Αντικείμενο της συζήτησης αποτελεί η μείωση δομών και ο νέος Οργανισμός του ΥΠ.ΠΟ στο πλαίσιο της συγχώνευσής του με το Υπ. Παιδείας. Το σχεδιαζόμενο οργανόγραμμα γρήγορα βγήκε στο φως της δημοσιότητας και με την πρώτη ανάγνωση αναδεικνύει τις κυβερνητικές προθέσεις γενικότερα για τη Δημόσια Διοίκηση και ειδικότερα για τον Πολιτισμό.

Στις 6 Φεβρουαρίου η Π.Ο.Ε.- ΥΠ.ΠΟ. έγινε αποδέκτης της εισήγησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το νέο οργανόγραμμα που αφορά στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Το προτεινόμενο σχέδιο χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο, υποβαθμίζει και συρρικνώνει περαιτέρω τον αναπτυξιακό ρόλο του υπουργείου και οδηγεί σε αφανισμό τον πολιτισμό.

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δομών γίνονται με ανορθολογικό και αυθαίρετο τρόπο, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των πραγματικών λειτουργικών αναγκών και εργασιακών απαιτήσεων.

Εύλογα δημιουργούνται απορίες και ερωτηματικά για εκείνους που συνέταξαν το νέο οργανόγραμμα, εάν πρόκειται για αδαείς ή για εντολοδόχους που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό την πλήρη αποδόμηση του Υπουργείου και την εκποίησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Άμεσα η Ε.Ε της Π.Ο.Ε.- ΥΠ.ΠΟ. ζήτησε και συναντήθηκε το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κο Κ. Τζαβάρα.

Στη συνάντηση η Ε.Ε της Π.Ο.Ε.- ΥΠ.ΠΟ. κατήγγειλε το περιεχόμενο του νέου οργανισμού, έθεσε τη κάθετη διαφωνία της σε αυτό το σχέδιο και διατύπωσε με σαφήνεια την πρόθεσή της για δυναμική αντίδραση. Τέλος απαίτησε από τον Υπουργό την άμεση απόσυρσή του.

Ειδικότερα η Εκτελεστική Επιτροπή έθεσε στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα έτσι όπως αυτά προέκυψαν από την ανάγνωση του σχεδίου

  • Γιατί απουσιάζουν από το οργανόγραμμα οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου;
  • Γιατί απουσιάζουν από το οργανόγραμμα οι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες;
  • Γιατί δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο τα ΜΟΥΣΕΙΑ και η Υ.Σ.Μ.Α.;
  • Γιατί έχει συρρικνωθεί το Υπουργείο κατά 65% από την τωρινή του μορφή και πως αυτό συνδέεται με τον αριθμό των εργαζομένων;
  • Γιατί απουσιάζουν σημαντικές Διευθύνσεις όπως αυτή της Αρχαιοκαπηλίας και των Απαλλοτριώσεων;
  • Γιατί δεν υπάρχουν στις περιφερειακές μονάδες τμήματα διοικητικής υποστήριξης;
  • Γιατί υποβαθμίζονται οι κλάδοι;
  • Με ποια ποιοτικά κριτήρια έγιναν οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις Διευθύνσεων και τμημάτων;
  • Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη από το συγκεκριμένο σχέδιο, που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και που η συμβολή μας στην ανάπτυξη του τόπου;

Και βέβαια η Ε.Ε. ζήτησε από τον Υπουργό να δώσει εξηγήσεις, για το γεγονός ότι συντάχτηκε νέο σχέδιο οργανισμού παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι τίποτε δεν θα υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε στα μέλη της Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο και η σύνταξη του νέου οργανογράμματος θα γίνει με τη συμμετοχή και συνεργασία των εργαζομένων. Υποστήριξε πως το Σχέδιο αποτελεί προϊόν υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακ. και όχι του ΥΠ.ΠΟ., συνεπώς δεν αποτελεί πεδίο διαλόγου. Συμπλήρωσε ακόμα πως το Σχέδιο Οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ. θα συνταχθεί τις επόμενες ημέρες και εγκαίρως θα ενημερωθεί η Ομοσπονδία μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η διαφαινόμενη εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πρέπει και δεν πρόκειται να περάσει.

Παλεύουμε για ένα νέο λειτουργικό και σύγχρονο Οργανισμό που θα κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού και θα διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Δίνουμε τον αγώνα μας για τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιμένουμε στην βασική μας θέση που εστιάζεται σε τρεις άξονες:

  • ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

Η Ομοσπονδία θα συγκαλέσει άμεσα όλα τα όργανά της και καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε επαγρύπνηση και σε διαδικασία διαρκούς ενημέρωσης των μελών τους. Σύντομα θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις διεκδικητικών δράσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, πέρα από τις κλαδικές τους αναφορές, να κατανοήσουν τους κινδύνους που κυοφορούνται για την ύπαρξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ και βέβαια για την υπηρεσιακή τους κατάσταση και να σταθούν αλληλέγγυοι στη προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας να θέσει φραγμό σε κάθε απειλή των κεκτημένων.

Παράλληλα η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τις επαφές με τα κόμματα με στόχο την πληρέστερη ενημέρωσή τους. Άμεσα θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τα τεκταινόμενα και να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την επόμενη μέρα στον Πολιτισμό.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.