logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 20/01/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. για το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α.»

Στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. που συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α. το οποίο του τελευταίους μήνες δέχεται επιθέσεις από γνωστούς και άγνωστους κύκλους.

Το Ταμείο αποτελεί κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων και από το 1995 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα συνεχίζει την προσφορά του προς το σύνολο των εργαζομένων του Υπουργείου. Οι δράσεις του Ταμείου δεν περιορίζονται μόνο στο νομό Αττικής, όπου λειτουργεί πρότυπο Παιδικό Σταθμό, αλλά σε όλη τη χώρα. Στη βάση πάντα των καταστατικών του σκοπών απευθύνεται στα μέλη των Συλλόγων και των Σωματείων που ανήκουν στην Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. και εδρεύουν στην περιφέρεια, με σειρά εκδηλώσεων για τα ίδια και τις οικογένειές τους, με την πραγματοποίηση κατασκηνώσεων για τα παιδιά όλων των υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και κυρίως με την αρωγή του σε σοβαρά ιατρικά και κοινωνικά τους προβλήματα.

Το Ταμείο στοχοποιήθηκε από τον τέως Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και σειρά συμβούλων του καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο δεν ήταν διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις αναφορικά με τη σύνθεση του και την αντικατάσταση του. Η στοχοποίηση αυτή δεν μπόρεσε να καμουφλαριστεί, καθώς η εμπάθεια κατά του νόμιμα διορισμένου και αντιπροσωπευτικού από πλευράς διοίκησης και εργαζομένων (διαπαραταξιακά) Δ.Σ. έφτασε στο σημείο του να απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Ταμείου. Αυτό φάνηκε καθαρά έπειτα από το μπλοκάρισμα, με παράνομη προφορική εντολή, της νόμιμης χρηματοδότησης του Ταμείου από το Τ.Α.Π.Α. τον περασμένο Νοέμβριο, φανερώνοντας και την αδιαφορία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την τύχη, τόσο των παιδιών που φιλοξενούνται στον Παιδικό Σταθμό, όσο και για τους 35 εργαζόμενους στο Ταμείο.

Μάλιστα, την ίδια περίοδο, με ανοιχτή επιστολή σύμβουλος του τέως Υπουργού υποστήριξε πως το Ταμείο δαπανά περί της 20.000€ ετησίως για κάθε παιδί που φιλοξενεί στον Παιδικό Σταθμό! Η πραγματικότητα είναι πως ο σύμβουλος αυτός σκοπίμως διαίρεσε την κατ’ φαντασία του ετήσια χρηματοδότηση του Ταμείου με τον αριθμό των παιδιών του σταθμού χωρίς να λάβει υπόψη του καμία από τις άλλες δράσεις και υποχρεώσεις του Ταμείου. Η συνολική πάντως χρηματοδότηση του Ταμείου για το 2016 ήταν περίπου στο 1/3 της.. φαντασίας του πρώην συμβούλου.

Στο πλαίσιο της στοχοποίησης και της προσπάθειας διάλυσης του Ταμείου εντάσσεται και το γεγονός ότι ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ελέγχους τόσο από το Σ.Δ.Ο.Ε. όσο και από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές με πεντακάθαρα αποτελέσματα «επιλέχθηκε» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία ως πρώτος φορέας που θα ελεγχθεί σε βάθος δωδεκαετίας για άλλη μία φορά.

Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο έχοντας διάφανα οικονομικά στοιχεία, τα οποία διαθέτει, κατ’ έτος, τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ελεγχόμενο από ορκωτούς λογιστές είναι έτοιμο να περάσει ακόμη έναν έλεγχο, αλλά όταν - με βάση την υπουργική απόφαση που βγήκε σε Φ.Ε.Κ. για ελέγχους στο σύνολο των φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α. - υπάρχουν ανελεγκτοί φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α. που ένας άνθρωπος λαμβάνει τις αποφάσεις και όχι Δ.Σ. όπως στο Ταμείο, γίνεται σαφές ότι η «προτεραιότητα» δόθηκε σκοπίμως και τεχνηέντως.

Τέλος δηλώνουμε, ως Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε απόπειρα περιστολής κατακτήσεων των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Οποιαδήποτε προσπάθεια περιστολής και υποβάθμισης εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών θα μας βρει αντίθετους. Το Γ.Σ. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. δεσμεύεται για άλλη μια φορά απέναντι στους συναδέλφους, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την απρόσκοπτη, διαφανή και εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.