logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 25/05/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Αποφάσεις της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. για το νέο Οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α. και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας των Εργαζομένων.»

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου, εξετάστηκαν διεξοδικά δύο από τα φλέγοντα ζητήματα που αυτές τις μέρες απασχολούν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρώτο θέμα αφορούσε το νέο οργανισμό λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., ο οποίος όπως είναι γνωστό, εστάλη ήδη στο Σ.Τ.Ε. εν κρυπτώ. Και αυτό συνέβη παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας πως ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θα είχαμε πρόσβαση στο τελικό κείμενο του Οργανισμού, πριν αυτό αποσταλεί και θα δινόταν χρόνος για διαβούλευση -επί του τελικού κειμένου- και για κατάθεση προτάσεων και τυχόν ενστάσεων από μέρους μας.

Ο νέος οργανισμός αποτελεί σε συντριπτικό ποσοστό αναπαραγωγή του υπάρχοντος. Είναι μνημονιακός περιστέλλοντας τις δομές του Οργανισμού του 2002 (στην ιδεοληψία της περικοπής δομών) χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες παραγωγής, προστασίας, ανάδειξης και τελικά επικοινωνίας του πολιτιστικού αγαθού στους πολίτες. Διατηρεί, αλλά και αυξάνει σημαντικά, από τον Οργανισμό του 2014 την πληθώρα των τμημάτων γύρω από τον Υπουργό και συνολικά των δομών γύρω από τη διευρυμένη αριθμητικά πολιτική ηγεσία, διαιωνίζοντας έναν υδροκεφαλισμό που θα συνεχίζει με τη δύναμη του πρόσφατου παρελθόντος, να αφαιμάζει τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, αλλά και να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την άσκηση πελατειακής πολιτικής.

Από την άλλη δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν βελτιώσεις που αφορούν στην αύξηση των αναγκαίων δομών, στις σαφέστερες περιγραφές αρμοδιοτήτων σε καίριους τομείς, στην κάλυψη των υφιστάμενων οργανικών θέσεων και στην δημιουργία κενών, αλλά και στις θεμελίωση υποθηκών για καλύτερη αποτύπωση αρμοδιοτήτων μελλοντικά στην διοικητική δομή. Συνεισφορές που οφείλονται σε παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. καταγγέλλει το Νέο Οργανισμό Λειτουργίας ως ένα μονομερές προϊόν, μνημονιακής λογικής, που σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ανάπτυξη του ΥΠ.ΠΟ.Α., στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε αυτό και στην καλυτέρευση των υπηρεσιών του, παρά μόνο εξασφαλίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. αφορούσε στις εξελίξεις στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και την -με το επιεικέστερο χαρακτηρισμό- αναβλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Τ.Α.Π.Α. που έχει θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του παιδικού σταθμού, την ύπαρξη κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα.

Εκτός αυτών υπάρχουν και τα μεγάλα θύματα αυτής της στάσης της πολιτικής ηγεσίας είναι οι 35 εργαζόμενοι στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας, οι οποίοι θα απολυθούν μόλις κλείσει ο παιδικός σταθμός. Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή το αποθεματικό του Ταμείου έχει 180.000, ποσό που φτάνει για την καταβολή μισθών μόλις για τρεις μήνες και στο οποίο δεν υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας του παιδικού σταθμού μέχρι το τέλος της περιόδου (τέλος Ιουλίου) παρόλες τις ενημερώσεις και τις δεσμεύσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ότι θα λυθεί το ζήτημα.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση επιμερίζεται στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α., η οποία με τη στάση της έφτασε τα πράγματα στο σημείο μηδέν και το λουκέτο στην πόρτα του παιδικού σταθμού, αλλά και στη νυν πολιτική ηγεσία που παρά τις δεσμεύσεις της επιδεικνύει αναβλητικότητα. Πέρα από την πολιτική ηγεσία, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και την στάση του ΔΣ του Τ.Α.Π.Α. και προσωπικά του κάθε μέλους του καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο του ΤΑ, μπλοκάροντας τη χρηματοδότηση των δράσεών του.

Σήμερα το ΤΑ βρίσκεται υπό καθεστώς διαχειριστικού ελέγχου των προηγούμενων χρήσεων. Έστω και έτσι η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι να προστατεύσει με κάθε πρόσφορο μέσο μία κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων και καλούμε την πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεσμευθεί για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των σκοπών του.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους να είμαστε σε εγρήγορση έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πολιτικές και ενέργειες που και σε επίπεδο υπουργείου θα αποδυναμώνουν το πολιτιστικό αγαθό και θα περιστέλλουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.