logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 02/02/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Αποφάσεις της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. σε έκτακτη διευρυμένη συνεδρίαση.»

H Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. ενημερώνει πως η κατάληψη του Ταμείου Αλληλοβοηθείας συνεχίζεται για τέταρτη μέρα με την αμέριστη συμπαράσταση των πρωτοβάθμιων Σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, στο χώρο της κατάληψης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου διευρυμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή του προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου, και των προέδρων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Στη συνεδρίαση κατέστη, για ακόμη μία φορά, σαφές ότι η κατάληψη έγινε μονόδρομος έπειτα από την αθέτηση της συμφωνίας, από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, που αφορούσε την παραμονή του Διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στη θέση του.

Αυτή η ανακολουθία μεταξύ λόγων και πράξεων της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και το ρεσάλτο για την ολοκληρωτική αρπαγή της κατάκτησης των εργαζομένων που είναι το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από κανένα συνδικαλιστικό κίνημα που σέβεται τον εαυτό του και το καθήκον του.
Οι μονομερείς εν κρυπτώ ενέργειες καταγγέλλονται και αντιμετωπίζονται αγωνιστικά.
Ως εκ τούτου απαιτούμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να άρει, εδώ και τώρα, την απόφαση της για παύση του Διευθυντή του Ταμείου και ταυτόχρονα να προχωρήσει αμέσως τη ρύθμιση για τη μεταφορά του συνόλου του προσωπικού του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. στο ΥΠ.ΠΟ.Α., όπως ξαναλέμε, είχε συμφωνηθεί. Εξάλλου, αυτό που περίμενε η πολιτική ηγεσία προκειμένου να τακτοποιήσει το σύνολο του προσωπικού του Ταμείου, δηλαδή ο νέος οργανισμός με τις κενές οργανικές θέσεις, είναι στα χέρια της.

Παράλληλα, λέμε για τον κομματικά διορισμένο πρόεδρο του Δ.Σ. του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. που ψάχνει «φασισμό» και «αυγά του φιδιού» σε άλλους, πως μπορεί να βρει το ίδιο το «φίδι» στην προσωπική του ανακοίνωση. Εάν πάλι ψάχνει για «λάτρεις του Γκέμπελς» μπορεί να τους βρει σε αυτούς, οι οποίοι γλύφοντας και έρποντας ήταν παρόντες και συμμετείχαν σε όλες τις προηγούμενες περιόδους του Ταμείου που τώρα καταγγέλλουν. Γιατί φασιστικό ήταν το ότι άφησαν απλήρωτους επί 2 μήνες τους εργαζόμενους -που τώρα ξαφνικά «αγάπησαν»- προκειμένου να εκβιαστεί η Ομοσπονδία και η προηγούμενη διοίκηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.
Γιατί «γκεμπελισμός» ήταν και είναι η κατά συρροή διοχέτευση ψευδών ειδήσεων -αν και γνωρίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει- για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Γιατί «γκεμπελισμός» ήταν ο χωρισμός των εργαζομένων σε αρεστούς και μη, σε νόμιμους και παράνομους, σε χρήσιμους και παρείσακτους. Γιατί «γκεμπελισμός» είναι η ξαφνική αγωνία για τα χρήματα των δικαιούχων από τις κατασκηνώσεις και ειδικά απ’ αυτούς που γνωρίζουν ότι το «μπλοκάρισμα» των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε ως όπλο εκβιασμού.
Μάλιστα, απαιτήθηκε η δυναμική παρέμβαση Προέδρου και Αντιπροέδρου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. καθώς και του Πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Τ.Α.Π.Α. προκειμένου το Δ.Σ να εγκρίνει το συγκεκριμένο κονδύλι.

Στη συνεδρίαση, επίσης, καταγγέλθηκε ως πρωτοφανής συνδικαλιστική δίωξη το γεγονός ότι ανασύρθηκε, εντελώς ξαφνικά, υπόθεση που είχε κλείσει προ 12ετίας και οδηγείται στο Πειθαρχικό ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. και υπεύθυνος της κατάληψης στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., Δημοσθένης Δημαρόγκωνας.
Η υπόθεση αφορούσε απουσία για συνδικαλιστική δράση και τότε είχε επιβληθεί ποινή από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό.
Τώρα, τον οδηγούν στο δευτεροβάθμιο με πιθανότατο ερώτημα την απόλυση μετά -ξαναλέμε- από 12 χρόνια. Είναι φανερό ότι το ελάχιστο που απαιτούμε είναι η άμεση ανάκληση της επαίσχυντης κλήσης.

Συζητήθηκε επίσης αναφορικά με το νέο οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α. το γεγονός των «απευθείας αναθέσεων» για τις θέσεις προϊσταμένων, κάτι που φανερώνει το σχέδιο για εγκαθίδρυση κομματικής πυραμίδας στη Διοίκηση και κατά συνέπεια κομματικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και απαιτούμε άμεσα αξιοκρατικές κρίσεις προϊσταμένων και των υπευθύνων στα γραφεία φύλαξης και εργατοτεχνιτών.

Σε ό,τι αφορά το οργανόγραμμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, μόνο ως φάρσα μπορεί κανείς να το εκλάβει. Κανένα σχέδιο δεν υπάρχει και το μόνο που ακόμη κουβεντιάζεται ήταν εκείνο της κας Λούβη, που έδινε «δώρο» όλο το πολιτιστικό προϊόν στους ιδιώτες. Καλούμε άμεσα την πολιτική ηγεσία να συστήσει την επιτροπή με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας και του Σωματείου των Εργαζομένων στο Τ.Α.Π.Α. για τη σύνταξη του νέου Οργανογράμματος και να αφήσει επιτέλους τις παλινωδίες της.

Η διευρυμένη Εκτελεστική καταγγέλλει επίσης την κοροϊδία για τις διακόσιες προσλήψεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων και την τακτοποίηση των συναδέλφων με τα «ένδικα μέσα». Απαιτούμε τη δημόσια δέσμευση με οριστική ημερομηνία ολοκλήρωσης και των δύο υποθέσεων.

Καταγγέλλουμε, επίσης, την ανάλγητη απόφαση απόλυσης συνολικά 20 συναδέλφων (5 Αρχαιοφυλάκων και 15 Εργατοτεχνιτών). Για τους 5 Αρχαιοφύλακες η μεθόδευση της απόλυσης τους είναι αποτέλεσμα άθλιου χειρισμού από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.
Για τους 15 εργατοτεχνίτες τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά, γιατί η πολιτική ηγεσία επέτρεψε σε ένα περίεργο κομμάτι της ιεραρχίας, παράνομα να ερμηνεύσει εκ νέου το «νόμο Πεπονή». Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουν εξέταση των προσλήψεων της «Εποχής Περικλή». Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας.

Καταγγέλλουμε, ακόμη, την κυβερνητική πολιτική κατάργησης του ανθυγιεινού επιδόματος το οποίο μέσω της 17μελούς επιτροπής από 5 Υπουργεία (!) που θα αποφασίζει γίνεται βορά στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με τελικό στόχο την έντεχνη υφαρπαγή του από τους εργαζόμενους.

Τέλος, δηλώνουμε για ακόμη μία φορά ότι είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά των υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. στο ακατάλληλο για εμάς κτίριο «Κεράνη» στον Ρέντη.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θα αποστείλει εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. απαιτώντας άμεσες απαντήσεις. Ταυτόχρονα, εξουσιοδοτήθηκε να προβεί σε κάθε μορφή κινητοποιήσεων (απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις και όποια άλλη κριθεί αναγκαία) και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συναδέλφους σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.