logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 02/05/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. ενημερώνει για τα θέματα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και του Τ.Α.Π.Α.»

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε πλέον κουραστεί να παρακολουθούμε τα επεισόδια ενός κακογραμμένου σίριαλ, με «σκηνοθέτες» και «συντελεστές» να αλλάζουν, αλλά με το «story» και την τελική στόχευση να παραμένουν ίδια. Το σίριαλ θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί «πώς να σπεκουλάρεις όσους δεν δήλωσαν υποταγή». Πρόκειται για μια «παραγωγή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την «φιλική συμμετοχή» λίγων «πρόθυμων» συντελεστών από το ΥΠ.ΠΟ.Α., που πίστεψαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να βγούνε από την αφάνειά τους.

Το τελευταίο επεισόδιο παίχθηκε στις «οθόνες» μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο υφυπουργός Πολιτισμού με δελτίο τύπου πληροφόρησε τα Μ.Μ.Ε. ότι κατέθεσε δύο μηνυτήριες αναφορές στον Άρειο Πάγο, την πρώτη για το θέμα της «μη ανεύρεσης βιβλίων πρωτοκόλλου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.) για τα έτη 2015, 2016 και 2017, κατά τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης» και τη δεύτερη «αφορά στην παραποίηση παραστατικών πληρωμής κατά την εκτέλεση σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) και μεταφορικής εταιρίας, σύμφωνα με έλεγχο που διενεργήθηκε».

Η απάντηση μας είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Μάλιστα, ξεπερνάνε ακόμη και το γεγονός ότι ο κ. υφυπουργός «επέλεξε» να συμψηφίσει ως ίδια, το θέμα με τα βιβλία πρωτοκόλλου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας με το ζήτημα που υπάρχει στο Τ.Α.Π.Α. με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που, όπως φαίνεται από τον έλεγχο, δεν βρίσκονται. Προφανώς έχει τους λόγους του που ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Και δεν θα μπαίναμε καν στη διαδικασία απάντησης αν δεν ερχόντουσαν τα όσα είπε ο κ. Στρατής στη συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους την Πέμπτη 26 Απριλίου. Εκεί όπου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, χαρακτήρισε την κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων που είναι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας «απομεινάρι μιας άλλης εποχής». Αυτή η εξέλιξη μας υποχρεώνει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση η υπευθυνότητα που δείχνουμε, ασχολούμενοι με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και απέχοντας από το «έργο» που έχει στηθεί με στόχο την «υποταγή δια της συκοφαντίας» του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠ.ΠΟ.Α., θα εκλαμβανόταν πλέον ως αδυναμία.

Ενημερώνουμε, λοιπόν, τους συναδέλφους μας και την κοινή γνώμη για τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν το ζήτημα με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε -και μαζί τα επεισόδια του σίριαλ- όταν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, διέταξε διαχειριστικό έλεγχο στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. (σε ένα φορέα που σε αντίθεση με άλλους στο ΥΠ.ΠΟ.Α είχε ελεγχθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν), αίροντας ταυτόχρονα τη διάθεση του προέδρου του Ταμείου χωρίς ωστόσο να τον παύσει από τα καθήκοντα του. Ο τότε πρόεδρος του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. με εντολή της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. συνέχισε να παραβρίσκεται στο Ταμείο και να εκτελεί τα καθήκοντά του, τα οποία εξάλλου δεν του είχαν αφαιρεθεί.

Στην πορεία του χρόνου ολοκληρώθηκε και ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε διατάξει ο κ. Μπαλτάς χωρίς -δυστυχώς για κάποιους- να υπάρξει το παραμικρό οικονομικό έλλειμμα. Τότε επιστρατεύτηκαν «τεχνιτά μέσα» για να συνεχιστεί το «story». Τα «τεχνικά μέσα» ήταν δημοσιεύματα σε συγκεκριμένη μερίδα του τύπου με αφορμή τα οποία ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για διερεύνηση. Θέμα προς διερεύνηση το εάν είχε διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ταμείου και νυν πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Πλέον είναι οφθαλμοφανές γιατί γίνονται όλα αυτά. Επιλεκτικά και αποσπασματικά «αναζητούνται» θέματα που «στοχοποιούν» όσους δεν μπορούν να ποδηγετήσουν. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ζητήματα τα οποία «φωνάζουν» μπαίνουν κάτω από το… χαλί. Γιατί άραγε;

Στο προκείμενο τώρα, που αφορά στα βιβλία πρωτοκόλλου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας, αλλά και τη κοινή γνώμη συνολικά για τα ακόλουθα:

  1. Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας άλλαξε διοίκηση στις 30 Νοεμβρίου του 2017. Τότε που τον φορέα ανέλαβαν, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του και χωρίς τη συναίνεση της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. που τον δημιούργησε, οι «εκλεκτοί» της κυβέρνησης.
  2. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος ζήτησε και έλαβε από τον πρώην διευθυντή του Ταμείου, κλειδιά των γραφείων και κωδικούς συναγερμού. Η απαίτησή του αυτή φανερώνει, αν μη τι άλλο, ότι ο νυν πρόεδρος επιθυμεί να βρίσκεται στα γραφεία του Ταμείου ώρες και ημέρες μη λειτουργίας του και να συνεργάζεται στο χώρο με άτομα που δεν έχουν επίσημη σχέση με τον φορέα. Τέτοια εξάλλου περίπτωση είναι υπάλληλος του ΥΠ.ΠΟ.Α., η οποία ενώ δεν έχει καμία έγγραφη εντολή εμφανίστηκε στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. , το τελευταίο δίμηνο, ελέγχοντας φακέλους και υπαλλήλους ενώ ταυτόχρονα κινούνταν με απόλυτη ελευθερία στο χώρο.
  3. Το μήνα Δεκέμβριο το βιβλίο πρωτοκόλλου του έτους (2017) υπήρχε και τηρούνταν κανονικά. Μάλιστα, σε αυτό πρωτοκόλλησε έγγραφα και η νυν διοίκηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.
  4. Μετά τη λήξη της κατάληψης στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας από την Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. η οποία είχε και την ευθύνη της περιφρούρησής του, η διορισμένη από την υπουργό Πολιτισμού νέα διευθύντρια του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντα της.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού για το ζήτημα του Τ.Α.Π.Α. αφού ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε αναφανδόν υπέρ της διερεύνησης του και της απόδοσης ευθυνών όπου και αν αυτές ανήκουν, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το έτος 2018, όπως ανέφερε ο κ. Στρατής στη συνέντευξή του, αλλά αφορά και διαστήματα των ετών 2014, 2015, 2016 και 2017.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι, όταν κληθούμε, να βοηθήσουμε και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν το Τ.Α.Π.Α., τα οποία αν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω του τύπου κανένας, μέχρι στιγμής και κατά περίεργο τρόπο, δεν ασχολήθηκε ώστε να δρομολογήσει διαδικασίες για έρευνα και απόδοση ευθυνών.

Επιλέγουμε να κλείσουμε αυτή την ενημέρωση των συναδέλφων μας και της κοινής γνώμης, στέλνοντας ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού τους οποίους δημοκρατικά εκπροσωπούμε, όντας εκλεγμένοι, ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο το τι συμβαίνει στο Υπουργείο που εργαζόμαστε και ποιος κάνει τι, όσο και το πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και τις κατακτήσεις μας.

Τέλος, δηλώνουμε για ακόμη μία φορά πως στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι επιχειρήσουν να μεταφέρουν τις ευθύνες τους θίγοντας είτε αγωνιστικές ενέργειες του συνδικαλιστικού κινήματος, είτε εργαζόμενους στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας, θα αντιδράσουμε με κάθε μορφή και τρόπο.

Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

           Ο Πρόεδρος
Γιάννης Παπαγεωργόπουλος
  Ο Αν. Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Νικολάου