logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 29/06/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Θέμα: «Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. καταγγέλλει την τροπολογία «ξεπουλήματος» του Τ.Α.Π.Α. και τις δηλώσεις - «σκέψεις» του υφυπουργού Πολιτισμού για 4ήμερη εργασία στο ΥΠ.ΠΟ.Α.»

Με δύο κτυπήματα μέσα στην ίδια εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α. διαπιστώσαμε με λόγια αλλά και, δυστυχώς, με έργα ποιο είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για το υπουργείο Πολιτισμού, την περιουσία του και όλους εμάς τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

Η αρχή έγινε το Σάββατο 23 Ιουνίου με μία αποστροφή του λόγου του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε καθημερινή εφημερίδα.

Εκεί, o κ. υφυπουργός και «συνάδελφος» στο ΥΠ.ΠΟ.Α. «ανακάλυψε» ως τρόπο για την κάλυψη των κενών στη φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων τη «διευθέτηση» των ημερών εργασίας του φυλακτικού προσωπικού. Έτσι, πρότεινε την 6ήμερη εργασία το καλοκαίρι και την 4ήμερη το χειμώνα.

Προτείνει, δηλαδή, ο υφυπουργός της κυβέρνησης της αριστεράς, την κατάργηση του πενθήμερου εργασίας, εγκαινιάζοντας την ελαστική μορφή εργασίας σε μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου αγνοώντας τους αγώνες που έδωσαν χρόνια οι εργαζόμενοι γι’ αυτό. Αγνοώντας, επίσης, τις αρχές και τα πιστεύω της αριστεράς που υποτίθεται εκπροσωπεί.

Ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ ζητάμε από το κυβερνών κόμμα να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί προκαλεί εντύπωση ένα κυβερνητικό στέλεχος να εκφράζει τόσο σοβαρές και επικίνδυνες «σκέψεις» του τόσο σε επίσημες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, όσο και σε συνεντεύξεις του στον τύπο, χωρίς να είναι ενήμερη η ηγεσία της κυβέρνησης. Μήπως ο υφυπουργός είναι «λαγός»; Μήπως η «σκέψη» του είναι και κυβερνητική «σκέψη»; Χωρίς περιστροφές, λοιπόν, η κυβέρνηση οφείλει ή να τον νουθετήσει ή να τον παραιτήσει, εφόσον διαφωνεί με αυτές τις «σκέψεις» και τις πρακτικές.

Η συνέχεια πάντως που δόθηκε την Τετάρτη 27 Ιουνίου, κατέδειξε πως ο Κώστας Στρατής είναι «βασικός παίκτης» στην εκτέλεση των κυβερνητικών επιλογών. Με πρωτεργάτη τον ίδιο, την αρωγή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, εν κρυπτώ και παραβύστω, νομοθετήθηκε ή δυνατότητα ξεπουλήματος του Τ.Α.Π.Α.

Συγκεκριμένα, με τη σκόπιμη μεθόδευση του «εκπρόθεσμου», χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με το Σωματείο Εργαζομένων και την Ομοσπονδία, και χωρίς καμία διαβούλευση, εισήγαγε από το «παράθυρο» και ψήφισε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα ξεπουλήματος του Τ.Α.Π.Α.

Και αυτό γιατί προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ που θα μπορεί να αναλάβει τις βασικές δραστηριότητες (αναψυκτήρια, πωλητήρια, διαχείριση ακίνητης περιουσίας κ.τ.λ.) του Τ.Α.Π.Α., και συν τοις άλλοις να συνάπτει 18μήνες συμβάσεις, με απ’ ευθείας αναθέσεις, των φιλέτων του Ταμείου προφανώς εξυπηρετώντας «εκλεκτούς και ημετέρους», εν όψει και βουλευτικών εκλογών.

Όσον αφόρα την επωδό του υφυπουργού περί έκτακτης ανάγκης που ήρθε να καλύψει η συγκεκριμένη «τροπολογία» την ακυρώνουν τα ίδια τα γεγονότα. Τρία χρόνια τα αναψυκτήρια είναι κλειστά. Τρεις διαγωνισμοί έχουν γίνει και έχουν κηρυχθεί άγονοι (γιατί άραγε;). Το ποσό που έχει χαθεί από τα μισθώματα ξεπερνάει το 1,5 εκ ευρώ. Και τώρα ο υφυπουργός φέρνει ξαφνικά τη συγκεκριμένη «τροπολογία» για να καλύψει «έκτακτη» ανάγκη; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ καταγγέλλει την «τροπολογία» που εν δυνάμει ξεπουλά την περιουσία του Τ.Α.Π.Α. και δηλώνει αποφασισμένη να την «ακυρώσει» στην πράξη με αγώνες

Σε κάθε περίπτωση τα δύο γεγονότα που συνέβησαν μέσα σε μία εβδομάδα, πέραν όλων των άλλων, κάνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρο τον στόχο που κρύβεται πίσω από τη μεθοδευμένη λάσπη που πέφτει στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Στοχεύουν στη διάλυσή του για να μην έχει δυνατότητα αντίστασης στο «έργο» της εκποίησης της περιουσίας του ελληνικού λαού, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και σε πολλά άλλα «έργα» που απεργάζονται οι κατά τα άλλα προοδευτικοί και φιλεργατικοί κυβερνώντες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πεισματάρα και πάντα θα ρίχνει τα «προσωπεία» της εκάστοτε εξουσίας.

Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

             Ο Πρόεδρος
Γιάννης Παπαγεωργόπουλος
       Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Σταθουλόπουλος