logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 31/10/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Πολιτική και Συνδικαλιστική δίωξη η παραπομπή του συναδέλφου Γιάννη Τσακοπιάκου στο πειθαρχικό συμβούλιο.»

Την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018, παραπέμφθηκε, με διαδικασία “fast-track”, (ταχύτατα, ενώ άλλες αντίστοιχες υποθέσεις χρονίζουν…) στο πειθαρχικό συμβούλιο ο Γιάννης Τσακοπιάκος και με απόφαση 3-2 (μειοψήφησαν οι αιρετοί εκπρόσωποι στο συμβούλιο), κλήθηκε σε απολογία.

Πρόκειται για τον συνάδελφο που επί των ημερών του στην προεδρεία της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α πετύχαμε τις μεγαλύτερές μας κατακτήσεις γι' αυτό και κατ' επανάληψη τον τιμήσαμε μαζικά με την ψήφο μας.  Πρόκειται, επίσης, για τον συνάδελφο, που στην πράξη δημιούργησε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και το κατέστησε, διοικώντας το έως το Νοέμβριο του 2017 πάντα με πρόταση της Ομοσπονδίας και ποτέ πολιτικά διορισμένος, την κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ο λόγος της παραπομπής του είναι, ότι συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του ως πρόεδρος του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., όταν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, του ήρε τη διάθεση που είχε από την υπηρεσία του. Βέβαια, ο πρόδηλος στόχος του πρώην υπουργού ήταν να οδηγήσει την κατάσταση στο σημερινό σημείο. Και αυτό γίνεται  ξεκάθαρο από το γεγονός, ότι, ενώ ο πρώην υπουργός του ήρε τη διάθεσή, δεν τον απέπεμψε και από τη θέση του προέδρου του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., όπως θα μπορούσε να πράξει.

Τότε,  ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. είχαμε δώσει εντολή στον συνάδελφο, Γιάννη Τσακοπιάκο, να συνεχίσει  να παραβρίσκεται στο Ταμείο και να εκτελεί τα καθήκοντά του, τα οποία  εξάλλου δεν του είχαν αφαιρεθεί.

Στην πορεία του χρόνου το επιχείρημα, ότι ο πρόεδρος του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ δεν πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, το κατέρριψαν ήδη οι ίδιοι οι «εμπνευστές» του.   Όσο ήταν πρόεδρος ο Γιάννης Τσακοπιάκος, η πολιτική ηγεσία δεν δεχόταν καν  ο πρόεδρος του Ταμείου  να διευκολύνεται ώστε να  ασκεί τα καθήκοντα του.  Όταν στη θέση του προέδρου διορίστηκε το κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Στεργίου, έσπευσαν να του χορηγήσουν τις διευκολύνσεις που αιτήθηκε. Αναφερόμαστε στην απαλλαγή, με τη σύμφωνη γνώμη υπουργού και υφυπουργού, του νυν προέδρου του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., από την υποχρέωση σήμανσης της κάρτας παρουσίας στην υπηρεσία του. Προφανώς,  ισχύουν άλλα μέτρα για τους «εκλεκτούς» και άλλα σταθμά για τους εκλεγμένους.

Το γεγονός αυτό από μόνο του φανερώνει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από  τις προφάσεις: Η παραπομπή του συναδέλφου είναι μία μόνο από τις πολλές εκφάνσεις των διώξεων που έχει αποφασίσει και οργανώσει ένα συγκεκριμένο σύστημα, εντός και εκτός του ΥΠ.ΠΟ.Α., ενάντια στο συντεταγμένο και δημοκρατικά εκλεγμένο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή  και αλληλεγγύη μας στο συνάδελφο Γιάννη Τσακοπιάκο, που διώκεται πολιτικά για την συνδικαλιστική του δράση. Δηλώνουμε και είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο και τρόπο σε λογικές και πρακτικές που φέρνουν μνήμες σκοτεινών εποχών και καθεστώτων.

Βέβαια, είμαστε σίγουροι πως οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα οι «εμπνευστές», οι «σκηνοθέτες» και οι «κομπάρσοι» όλων αυτών των «έργων»  θα βρεθούν να λογοδοτήσουν στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Παπαγεωργόπουλος                 Παναγιώτης Σταθουλόπουλος