logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 26/11/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες για να ελέγξουν ξανά το Ταμείο Αλληλοβοηθείας.»

Είναι πλέον γνωστό τοις πάση πως ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, μπορεί να ξεπεράσει και τον εαυτό του προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να συντηρήσει την “πολιτική του επένδυση” που είναι η κατασυκοφάντηση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ωστόσο, τώρα προχώρησε ακόμη περισσότερο εισάγοντας νέα “ήθη και έθιμα” στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Χρησιμοποιεί ως όχημα το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ για να βάλει από το “παράθυρο” ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν τη δουλειά των Ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους ή άλλων ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου. Με αυτόν το τρόπο μοιράζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο την ίδια ώρα που εφορείες και υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α δεν έχουν χρήματα ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού προκήρυξε “διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού με αντικείμενο τον Οικονομικό-Διαχειριστικό του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ για τις χρήσεις από το 2008 έως το 2018”, με προϋπολογισθείσα δαπάνη, σύμφωνα με την προκήρυξη, τις 74.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που έχουν ήδη διενεργηθεί τόσοι έλεγχοι και μάλιστα ολοκληρώθηκε ο τελευταίος έλεγχος, που είχε διατάξει ο Μπαλτάς από το ΓΛΚ, αλλά φαίνεται ότι δεν τους εξυπηρετεί ούτε και αυτός. Εντύπωση επίσης προκαλεί το ποσό του προϋπολογισμού του διαγωνισμού, το οποίο εκτιμάται ως υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τις απαιτήσεις του ελέγχου (με βάση το ποσό αυτό είναι σαν να απασχολείται αποκλειστικά ένας υπάλληλος για πέντε χρόνια για να διενεργήσει τον έλεγχο αυτό).

Ο πρόχειρος διαγωνισμός για την αναδοχή του έργου αφορά μόνο μεγάλες εταιρείες, όπως προκύπτει πάντα μέσα από την προκήρυξη, στην οποία περιέχονται υπερβολικοί όροι συμμετοχής. Όμως δεν θα επιλεγεί η εταιρεία που θα είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά, αλλά αυτή που θα υποβάλει την πλέον κατάλληλη τεχνική προσφορά, η οποία θα αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί με ποσοστό βαρύτητας 80% !

Σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς δεν είθισται η συμπερίληψη τεχνικής προσφοράς, αφού η διενέργεια των ελέγχων βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτά πρότυπα, που υποχρεούνται να εφαρμόσουν όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό, το έργο θα πάρει όχι όποια εταιρεία ζητήσει τα λιγότερα, αλλά όποια εταιρεία “δώσει” στην προσφορά της “βάση στη μεθοδολογία και στην κατανόηση στόχων και προτεραιοτήτων”. Στη γλώσσα των ανθρώπων της αγοράς αυτή η μέθοδος λέγεται “κλεισμένη δουλειά” ή αλλιώς “φωτογραφία εκλεκτού”.

Βέβαια, το γεγονός ότι ανάμεσα στις απαιτήσεις του ελέγχου είναι και αυτός της “σκοπιμότητας δαπανών”, που εκφεύγει από το συνηθισμένο πλαίσιο των ελέγχων λογιστικού τύπου, ίσως επιβάλλει την επιλογή “συγκεκριμένης” εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση ως Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ. επαναλαμβάνουμε πως η στοχοποίηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. και η κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. σύντομα θα επιστρέψει ως μπούμερανγκ στους “σκηνοθέτες, στους “ηθοποιούς” και στους “κομπάρσους” του έργου. Και τέλος ένα ρητορικό ερώτημα: Οι Ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διενήργησαν τον έλεγχο γνωρίζουν την απόφαση αυτή του υφυπουργού Πολιτισμού για την εμπλοκή ιδιωτών και αν την γνωρίζουν συμφωνούν;.

.

Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Παπαγεωργόπουλος        Παναγιώτης Σταθουλόπουλος