https://poeyppo.gr

Καλώς 'Ηλθατε

ανακοίνωση

logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 22/04/2019 

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                           

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. εκφράζει τις θερμότερες ευχές της για ταχεία ανάρρωση στις συναδέλφισσες μας που τραυματίστηκαν από την πτώση κεραυνού στην Ακρόπολη και αναμένουμε να επιστρέψουν υγιείς πίσω στην εργασίας τους. Ταυτόχρονα, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μεριμνήσει για την κάλυψη της νοσηλείας των δύο συναδελφισσών μας, όπως και για όποια άλλα έξοδα  απαιτηθούν για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους.

Ο τραυματισμός των δύο συναδελφισσών μας, όπως και ο αυτός  των δύο επισκεπτών, αποκάλυψε το σοβαρότατο ζήτημα ασφαλείας που αφορά το σύνολο των Αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της χώρας. Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θέσαμε το ζήτημα σε συνάντηση που είχαμε για αυτό το θέμα  με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. Στη συνάντηση ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής,  μας ενημέρωσε ότι θα διατάξει προανάκριση προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν λειτούργησε πληρως το σύστημα του αλεξικέραυνου στην Ακρόπολη, το οποίο παρότι απορρόφησε τον κεραυνό δεν απέτρεψε τους τραυματισμούς. 

Πέρα όμως από την Ε.Δ.Ε. ζητάμε να ερευνηθεί άμεσα κατά πόσο το σύστημα μπορεί να καλύψει παρόμοια έντονα καιρικά φαινόμενα ή αν επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός του. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η γνωμάτευση ειδικού τεχνικού κλιμακίου. Παράλληλα, ζητάμε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ.Α με την Ε.Μ.Υ ώστε έγκαιρα να πληροφορούνται οι αρμόδιοι για επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.  τη δημιουργία ειδικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων με βάση το οποίο, θα ενεργεί τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. και επειδή το συγκεκριμένο είναι το δεύτερο κρούσμα κεραυνοπληξίας σε Αρχαιολογικό χώρο δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε  όπου χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα όλων των συναδέλφων, των επισκεπτών άλλα και την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. τέθηκε επίσης, τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από το αντίστοιχο Σωματείο εργαζομένων του Τ.Α.Π.Α., το ζήτημα του νέου Οργανισμού λειτουργίας του Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.Συγκεκριμένα ζητήσαμε να παραδοθεί άμεσα από την πολιτική ηγεσία το σχέδιο του νέου Οργανισμού και να δοθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη. Η υπουργός Πολιτισμού και ο υφυπουργός τόνισαν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί το συγκεκριμένο σχέδιο σε εσωτερική διαβούλευση και θα διανεμηθεί ηλεκτρονικά στην Ομοσπονδίας και στα ενδιαφερόμενα Σωματεία. Το σχέδιο θα συνοδεύεται από ένα λιτό επεξηγηματικό κείμενο για την κάθε μία διεύθυνση και το κάθε τμήμα του Τ.Α.Π.Α με τις αντίστοιχες ονομασίες ξεχωριστά.

Η άποψή μας, πέρα από τη συμμετοχή μας στο διάλογο, είναι πως ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του Τ.Α.Π.Α. είναι ζωτικής σημασίας για εμάς ως εργαζόμενους και αυτό γιατί η συνέχιση της λειτουργίας του Τ.Α.Π.Α ως αμιγους δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί εγγύηση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για αυτό το λόγο αυτό ως συνδικαλιστικό όργανο θα παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι να δημοσιευτεί το τελικό κείμενο.

Καλούμε τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή αφού μας παραδώσει άμεσα, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε, το σχέδιο του νέου οργανισμού να προχωρήσει σε  ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία την Ομοσπονδία και τα Σωματεία προκειμένου  στο τελικό σχέδιο νόμου να  είναι εμφανής η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Τ.Α.Π.Α., όπως επιθυμεί το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.