logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 30/05/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ»

Τη Δευτέρα 27/5/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με τον Αν Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα με αντικείμενο συζήτησης τα τρέχοντα ζητήματα του Υπουργείου σε σχέση με τον Οργανισμό, τα περιγράμματα Θέσεων, το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το ΤΑΠΑ και τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Σας παρουσιάζουμε με αναλυτικό τρόπο τα αποτελέσματα της συνάντησης για τα θέματα που αφορούν όλους μας, γιατί το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες ανακοινώσεων και παρεμβάσεων από διάφορες παρατάξεις που λειτουργούν μικροκομματικά και προσδοκούν να εισπράξουν πολιτικά οφέλη σε μια πραγματικότητα που ούτως ή άλλως είναι ζοφερή και ανασφαλής για τον εργαζόμενο.

Οργανισμός-Περιγράμματα Θέσεων

Συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την 1/7/2012 για πλήρη αυτονόμηση του Υπουργείου Πολιτισμού με συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την πολιτική ηγεσία και πολιτικά κόμματα μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος. Η διεκδίκηση για ισχυρό και ανεξάρτητο Υπουργείο που θα διαχειρίζεται την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία είναι διαρκής και δίκαιη και εξασφαλίζει την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση των υπαρχόντων αλλά και νέων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε, εντός του 2013, την πρόσληψη 1000 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών σε φυλετικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που είναι απολύτως απαραίτητο για να προχωρήσει το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του τόπου, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Ταυτόχρονα, μέσα από τις συχνές συναντήσεις και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τον αναπτυξιακό ρόλο του Πολιτισμού, τα έργα ΕΣΠΑ, την αύξηση της επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, τα αρχαιολογικά έργα με αυτεπιστασία, την τόνωση της περιφερειακής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας διεκδικούμε την αυτονόητη επανασύσταση του Υπουργείου. Ακόμη και η τελική πρόταση για τον νέο Οργανισμό δομικά δημιουργεί τις τυπικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Πολιτισμού. Με ενδιαφέρον και ικανοποίηση διαπιστώνουμε να στηρίζουν έστω και καθυστερημένα το αίτημα για επανασύσταση του Υπουργείου και παρατάξεις που απλώς κατήγγειλαν τη συνένωση του με το Υπουργείο Παιδείας και απείχαν από κάθε διαδικασία διαλόγου.

Η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη μόλις χθες για την ανάγκη επανασύστασης του Υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου και καταδεικνύει ότι ο υπεύθυνος διάλογος αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το ερωτηματολόγιο με τα περιγράμματα θέσεων από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε ως ανεφάρμοστο και προσχηματικό που σκοπό είχε την αναζήτηση πλεονάζοντος προσωπικού προς διαθεσιμότητα ή απόλυση και δεν εξυπηρετούσε τη λειτουργική βελτίωση των υπηρεσιών. Το ερωτηματολόγιο καταργήθηκε αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από την επικαιροποίηση προσωπικών στοιχείων υπαλλήλων.

Δηλώνουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι συνεχείς εγκύκλιοι και η επίμονη προσπάθεια αναζήτησης του αριθμού προς απόλυση προσωπικού αποτελούν κινήσεις ατελέσφορες, βεβιασμένες και υπονομεύουν κάθε ειλικρινή και καλοπροαίρετη προσπάθεια για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου.

Καμία ολιγομελής επιτροπή που αποφασίζει σε κλειστούς τοίχους, μακριά από τις συνθήκες της πραγματικής εργασίας και χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει προς τη σωστή κατεύθυνση τη δημόσια διοίκηση. Οι πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας για μία και μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο, για συνεχείς επιμορφώσεις του προσωπικού, για δημιουργία αντικειμενικών κινήτρων παραγωγικότητας αποτελούν τομές προς την σωστή κατεύθυνση. Η διοικητική αλλαγή και μεταρρύθμιση είναι ευθύνη όλων μας και κρίνεται απαραίτητη η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου που να συνδυάζει την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας μας. Σε αυτόν τον ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο ως εργαζόμενοι θα συμμετάσχουμε προκειμένου να συμβάλλουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τη χώρα.

Ειδικότερα για το Υπουργείο Πολιτισμού ζητήσαμε να γίνει άμεσα η πλήρωση των θέσεων ευθύνης διευθυντών και τμηματαρχών από εργαζόμενους μόνιμους και με σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου, καθότι η άποψη της Ομοσπονδίας είναι πως αυτούς τους καιρούς δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κενό ευθύνης και διοίκησης στην υπηρεσία.

Ο Αν. Υπουργός συμφώνησε με τις περισσότερες θέσεις μας και δεσμεύτηκε ότι το αίτημα για επανασύσταση του Υπουργείου θα το υποστηρίξει στο Υπουργικό συμβούλιο.

Πόρισμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Από την πρώτη στιγμή έλευσης του κλιμακίου Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο κεντρικό κτήριο της Μπουμπουλίνας ο πρόεδρος και μέλη της Ομοσπονδίας έκαναν παρέμβαση και ζήτησαν εξηγήσεις για τον τρόπο που διεξαγόταν ο έλεγχος αλλά και για τη συνεχιζόμενη παρουσία του στο χώρο η οποία δημιουργούσε κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας στους συναδέλφους. Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τζαβάρα και με τον Ειδικό Γραμματέα του σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Νομικό στον οποίο κατήγγειλαν τον ταπεινωτικό για τους εργαζόμενους τρόπο με τον οποίο λάμβανε χώρα ο έλεγχος. Μάλιστα τα μέλη της Ομοσπονδίας ζήτησαν από τον επικεφαλής των ελεγκτών να συμπεριλάβουν στο πόρισμά τους ότι πολλοί συνάδελφοι μετακινούνται εκτός έδρας με δικά τους έξοδα και δικά τους μεταφορικά μέσα , ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες, ότι εκτελούν καθήκοντα άλλων ειδικοτήτων, ότι εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες καύσωνα ή κρύου σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε απαράδεκτες συνθήκες όπως συμβαίνει στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου.

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους να είναι προσεκτικοί με τις υποχρεώσεις τους διότι αναζητούν ακόμη και ασήμαντα παραπτώματα για να οδηγήσουν εργαζόμενους στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.

Η δέσμευση του Υπουργού είναι ότι τα στοιχεία που ζητήθηκαν και πρόκειται να αποσταλούν στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης θα δοθούν πρωτύτερα για ενημέρωση στα μέλη της Ομοσπονδίας.

ΤΑΠΑ ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ.

Στη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό τέθηκε η έντονη φημολογία για επικείμενη κατάργηση του ΤΑΠΑ. Ο Αν. Υπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το ΤΑΠΑ σχεδιάζεται μάλιστα να αναβαθμισθεί και να ενισχυθεί η λειτουργία του.

Ο αγώνας της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι το ΤΑΠΑ να συνεχίζει να επιτελεί τους καταστατικούς του σκοπούς και να είναι το εργαλείο ανάπτυξης της αρχαιολογικής υπηρεσίας στους κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς που περνάει η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία με την Π.Ε.Υ.Φ.Α. και το σωματείο των Εργατοτεχνιτών σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του ΤΑΠΑ κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συνεχή και απρόσκοπτη καταβολή της αμοιβής των εξαιρεσίμων και πέραν του πενθημέρου καθώς και τη συνέχιση των πιστώσεων για τις λειτουργικές δαπάνες περιφερειακών υπηρεσιών ανά την Ελλάδα.

Επίσης, τονίσαμε στον Αν. Υπουργό ότι οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στη συγχώνευση ή κατάργηση νομικών προσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα και χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ΤΑΔΙΠΕΑΕ όπου με την καθοριστική παρέμβαση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας, τόσο των αποσπασμένων Ι.Δ.Α.Χ υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ., όσο και των υπηρετούντων Ι.Δ.Α.Χ. στο ΤΑΔΙΠΕΑΕ.

Τέλος θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε εκείνους που απορούν με την παρουσία της Ομοσπονδίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η Ομοσπονδία επιβάλλεται να δίνει το παρόν στις γενικές συνελεύσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα. Με πάγια απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή εξουσιοδοτεί τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις όχι μόνο με ΑΠΛΌ χαιρετισμό όπως κάποιοι θέλουν και επιδιώκουν αλλά να υπάρχει τοποθέτηση - άποψη - ενημέρωση.

Η Ομοσπονδία κρίνεται από συναδέλφους, λογοδοτεί στους συναδέλφους και όχι σε παρατάξεις που εκφοβίζουν, λοιδορούν και λαϊκίζουν εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Δυστυχώς για εκείνους στη συνείδηση των εργαζομένων αναγνωρίζεται διαχρονικά η υπεύθυνη στάση και το έργο της Ομοσπονδίας διότι υπηρετεί και προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο αυτά.

Όταν κάποιοι ανακαλύπτουν κατά το δοκούν το διάλογο με την πολιτική ηγεσία σήμερα ενώ μέχρι χθες έριχναν στο πυρ το εξώτερον όσους διεκδικούν με διάλογο με την πολιτική ηγεσία δεν μπορούν να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο.

Η Ομοσπονδία δεν θα ακολουθήσει τις συγκεκριμένες παρωχημένες τακτικές λασπολογίας διότι οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και υπεύθυνη αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.