logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 22/07/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τοποθέτηση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το ΥΠ.ΠΟ.»

Με αφορμή το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορούσε στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες η Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ. προβαίνει στην παρακάτω ανακοίνωση:

Τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επανασυστάθηκε, δικαιώνοντας τους αγώνες και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ., και ταυτόχρονα ανοίγει η συζήτηση με την πολιτική ηγεσία για τα νέα δεδομένα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του αυτόνομου Υπουργείου, έρχεται ένα πόρισμα να επισκιάσει το έργο και τη διαχρονική προσφορά των εργαζομένων στον τομέα του Πολιτισμού.

Το πόρισμα αυτό, έτσι όπως παρουσιάζεται, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, περιέχει ανακρίβειες, είναι ελλιπές και δυστυχώς εξυπηρετεί την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης για την εύρεση των «κοπανατζήδων» που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των «επίορκων» και θα δώσουν το άλλοθι για τις απολύσεις.

Πέραν όμως των παραπάνω δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά:
Πρώτον γιατί στο πόρισμα δεν αναφέρεται ότι από τον πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ. δεν προέκυψε καμία παρατυπία και
δεύτερον γιατί παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων να μην τηρεί το ωράριο εργασίας.

Αρνητική έκπληξη και έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης δεν περιλαμβάνουν στο πόρισμά τους, ότι:

Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. έχει καταστήσει σαφές ότι δεν δικαιολογεί καμία συμπεριφορά παραβατικότητας και αδικαιολόγητης απουσίας εργαζομένου από την υπηρεσία, όμως δεν θα ανεχθεί κατασκευασμένες ενοχές που σκοπό έχουν τις πειθαρχικές ποινές και τις απομακρύνσεις συναδέλφων.

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνουμε την αρχική μας επισήμανση, δηλαδή την επιφύλαξή μας για την πιστότητα της νέας καρτοσήμανσης που βρίσκεται έτσι και αλλιώς σε δοκιμαστικό στάδιο. Ήδη από τις καταγεγραμμένες απουσίες διαπιστώνεται έλλειμμα επικαιροποίησης και ενημέρωσης του συστήματος.

Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας, οι άδειες για γενικές συνελεύσεις, οι έκτακτες περιστάσεις (ενδείξεις για πρόκληση επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή), δικαιολογημένες απουσίες όπως συμμετοχή σε ημερίδες κ.α. δεν καταγράφονται στο σύστημα και οι συνάδελφοι παρουσιάζονται ως αδικαιολογήτως απόντες.

Είναι απαράδεκτο η λειτουργική αρρυθμία και δυσλειτουργία του συστήματος να ενοχοποιεί συναδέλφους για τη μη τήρηση του τυπικού ωραρίου αδιαφορώντας για τη γενικότερη παρουσία και ποιοτική προσφορά τους στην υπηρεσία.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.