logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 16 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: «Η θέση  της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. για τα αναφερόμενα σε ανακοίνωση κλαδικού επιστημονικού σωματείου του ΥΠ.ΠΟ.Α.»

Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. διαβάζοντας στις 15 Απριλίου 2020 ανακοίνωση κλαδικού επιστημονικού πρωτοβάθμιου σωματείου του ΥΠ.ΠΟ.Α, μας δημιουργήθηκε εύλογη απορία για το πλήθος των ανακριβειών τις οποίες επικαλείται, προκειμένου να αποδείξει ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού επικρατεί χάος και το ότι η Πολιτική Ηγεσία ενδιαφέρεται μόνο να περνά υποθέσεις που την ενδιαφέρουν, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων, το έργο που επιτελούν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και τέλος την ατελείωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.

Είναι πραγματικά άξιο προσοχής και μελέτης ίσως, την ώρα που η χώρα μας και ο κόσμος ζουν συγκλονιστικές και πρωτόγνωρες στιγμές μιας παγκόσμιας πανδημίας να προσπαθεί μία ανακοίνωση να επιρρίψει ευθύνες για ό,τι στραβό υπάρχει στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση στην Ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Κατηγορούν λοιπόν την Πολιτική ηγεσία ότι καθυστέρησε να εκδώσει την Υπουργική απόφαση για την μεταβίβαση του Δικαιώματος Υπογραφής στους Γενικούς Διευθυντές και στη συνέχεια στους Διευθυντές Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ από την πρώτη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο ν.4622/2019  για το επιτελικό κράτος, χαιρέτισε αφ’ ενός μεν την έκδοσή του διότι ήταν ένα πάγιο αίτημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο Δημόσιο οι τελικοί υπογράφοντες να είναι όχι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά η Υπηρεσιακή Ιεραρχία,αφετέρου δε εντόπισε τις δυσκολίες που θα είχε η εφαρμογή του κατά το πρώτο διάστημα.

Άρχισε τότε έναν αγώνα δρόμου με επαφές τόσο με την Πολιτική Ηγεσία όσο και με την Υπαλληλική Ιεραρχία για την Υπογραφή των Εξουσιοδοτικών Πράξεων. Η διαδικασία δεν ήταν απλή και έπρεπε να γίνει με ταχύτητα, αλλά και προσοχή για αποφυγή λαθών και παραλείψεων. Ας σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟΑ έχει πλήθος Περιφερειακών Υπηρεσιών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών. Επίσης εάν κάποιος κάνει τον κόπο να ρίξει μία ματιά στα έχοντας υπόψιν την Υ.Α θα δει και τις ημερομηνίες προόδου του θέματος. Το ΥΠΠΟΑ λόγω της οργανωτικής του δομής είχε ανάγκη και τελικά ήταν από τα πρώτα Υπουργεία που εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο. 

Στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις κατηγορίες τους, αναφέρονται ότι εξ αιτίας της έλλειψης των εξουσιοδοτικών δημιουργήθηκε χάος και δυσαρέσκεια. Να τους υπενθυμίσουμε ότι μέχρι την έκδοση των νέων ίσχυαν οι προηγούμενες εξουσιοδοτικές και ότι η όποια παρανόηση εκ μέρους κάποιων περιφερειακών υπηρεσιών οφειλόταν σε λάθος οδηγίες ορισμένων εκ της διοικητικής ιεραρχίας.

Δεύτερο ζήτημα που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά είναι το έγγραφο του Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ που επικαλούνται οι συνάδελφοι και το οποίο ζήτα κατ’εφαρμογήν του ν.4622/2019 (αρθρο 109.παρ 4) να κοινοποιούνται εν είδει γνωστοποίησης οι αποφάσεις που υπογράφονται από τίς Γενικές Διευθύνσεις κατ’ εφαρμογή γνωμοδοτήσεων των Κεντρικών Συμβουλίων.

“ Άρθρο 109 Ανάθεση δικαιώματος υπογραφής στους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων Υπουργείων

  1. Οι διοικητικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος άρθρου και αναφέρονται σε γενικότερης σημασίας θέματα κοινοποιούνται στον Υπουργό και στον οικείο Γενικό Γραμματέα.” 

Κατ΄αρχάς παραποιώντας την αλήθεια με ποιαν άραγε σκοπιμότητα αναφέρονται ότι το έγγραφο αφορά και τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων,πράγμα που ουδόλως ισχύει ,διότι και ακόμα όταν ο Υπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας είχε το δικαίωμα Υπογραφής δεν ζητούσε να του κοινοποιηθούν αποφάσεις που αφορούσαν υλοποίηση γνωμοδοτήσεων των Τοπικών Συμβουλίων για προφανείς λόγους γραφειοκρατίας .Σαφώς λοιπόν η Πολιτική ηγεσία έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ασκεί την εποπτεία επί των Διοικητικών πράξεων που εκδίδονται βάσει μάλιστα γνωμοδοτήσεων των Κεντρικών Συμβουλίων.

Θα ήταν απολύτως θεμιτό οι Συνάδελφοι να κόπτονται και να ανησυχούν για την ταλαιπωρία Συναδέλφων και πολιτών όταν δυσχεραίνεται το έργο των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Δεν είδαμε όμως καμία διαμαρτυρία για την ολιγομελή στελέχωση των Γραμματειών των Τοπικών Συμβουλίων,την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής τους κατοχύρωσης και ενίσχυσης και την ανάγκη για την πραγματοποίηση περισσοτέρων συνεδριάσεων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Τότε θα είχε σημασία και νόημα μια τέτοιου είδους έκφραση ανησυχίας και παρέμβασης.

Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. πάντοτε λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας απέναντι στους Συναδέλφους και τους πολίτες έχει έτοιμες προτάσεις για τη αναβάθμιση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων τις οποίες, θα καταθέσει στην Πολιτική Ηγεσία.

Ας αφήσουν λοιπόν τα “κροκοδείλια δάκρυα” κάποιοι και ας στραφούν στην αυριανή ημέρα μετά την πανδημία όπου ευχόμαστε να μας βρει πρώτα γερούς και έπειτα έτοιμους με προτάσεις και θέσεις για τον Πολιτισμό και τη θέση που οφείλει να έχει στο Ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ