logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 26/05/2020
Αρ. Πρωτ: 552

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. ενημερώνει για όσα ειπώθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια απάντησης της κ. Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση του Χρ. Βερναδάκη για το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.»

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 απαντήθηκε στο κοινοβούλιο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή A' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναδάκη για θέματα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. 

Αυτή τη φορά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατ’ αρχήν εγκαλούσε την Υπουργό γιατί δεν έχει ασκήσει πειθαρχικές διώξεις στους συναδέλφους που έχουν βρεθεί να διώκονται, με βάση δίωξη του εισαγγελέα διαφθοράς, για υπόθεση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., ενώ στη συνέχεια της ίδιας ερώτησης ζητούσε να πληροφορηθεί το ποσό με το οποίο έχει επιχορηγηθεί το Ταμείο από τις 7 Ιουλίου 2019 και μέχρι σήμερα. 

Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη συζήτηση και για την ενημέρωσή σας, σας τα μεταφέρουμε συνοπτικά: 

Η Υπουργός Πολιτισμού για το θέμα των πειθαρχικών διώξεων, τις οποίες απαιτούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η πειθαρχική διαδικασία έχει ανασταλεί μέχρι το πέρας της κύριας ανάκρισης. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ο βαθμός συμμετοχής (εάν υπάρχει) του καθενός από τους 17 υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν υποστεί δίωξη σε προανακριτικό επίπεδο. Σημείωσε μάλιστα ότι οι 15 από τους 17 διώκονται μόνο και μόνο επειδή μετείχαν στα τότε Διοικητικά Συμβούλια του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. και κατέληξε πως ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και στελέχη του ΥΠ.ΠΟ.Α με θέσεις ευθύνης, όπως προϊστάμενοι. 

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. από τις 7 Ιουλίου 2019 η απάντηση της Υπουργού προς τον βουλευτή ήταν αποστομωτική. Η μόνη επιχορήγηση που έχει λάβει το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο ήταν αυτή που είχε υπογράψει η Μυρσίνη Ζορμπά, δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στις 5/7/2019, και αφορούσε στην κάλυψη των κατασκηνώσεων για το έτος 2019, τα λειτουργικά έξοδα του παιδικού σταθμού, τη μισθοδοσία του προσωπικού του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. και άλλα έξοδα του Ταμείου. 

Όταν δε ο ερωτών βουλευτής στη δευτερολογία του επιχείρησε να υποστηρίξει ότι αυτά τα χρήματα ήταν για το έτος 2019 και πως από 1/1/2020 θα έπρεπε να έχει περάσει τόσο ο παιδικός σταθμός όσο και το προσωπικό του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. στο ΥΠ.ΠΟ.Α. ήρθε η δεύτερη απάντηση καταπέλτης από την Υπουργό Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, η κ. Μενδώνη τόνισε πως αυτό θα είχε γίνει εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σωστά τη δουλειά της και η ρύθμιση για τη μεταφορά του προσωπικού ήταν σωστή και όχι έωλη, όπως αποδεικνύεται από το Α.Σ.Ε.Π. και όχι μόνο. Με συνέπεια το προσωπικό και ο παιδικός σταθμός να παραμένουν ακόμη στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε επίσης σαφές πως η επιχείρηση εμπλοκής της ίδιας προσωπικά και της κυβέρνησης σε ένα κατασκευασμένο πολιτικό σκάνδαλο δεν θα περάσει. Η διαδικασία της εκκαθάρισης του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. θα προχωρήσει γιατί, όπως υποστήριξε, «αποτελεσματική διοίκηση είναι αυτή που επιλύει προβλήματα σε φορείς και οργανισμούς και όχι αυτή που προβαίνει μόνο σε αναφορές σε δικαστικές αρχές προκειμένου να διώκονται άνθρωποι που δεν είναι αρεστοί». Η κ. Μενδώνη ολοκληρώνοντας ξεκαθάρισε πως το ΥΠ.ΠΟ.Α. δεν πρόκειται να αποκρύψει το παραμικρό, πως οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη θα προχωρήσουν και πως οποιαδήποτε νέο στοιχείο προκύπτει θα αποστέλλεται αμέσως στις αρμόδιες αρχές, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε πως η ίδια θα ασκήσει τα πειθαρχικά της δικαιώματα με βάση το νόμο και όχι τα ιδεολογήματα. 

Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. με βάση τα παραπάνω, καθώς και όσα ακόμη ειπώθηκαν στην αίθουσα της Βουλή τη Δευτέρα 25 Μαΐου, συμπεραίνουμε πως το μένος που υπάρχει κατά του εκλεγμένου συνδικαλιστικού κινήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι απύθμενο.  

Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι βουλευτής ζητά την πειθαρχική δίωξη εργαζομένων, ενώ γνωρίζει πως το μόνο τους «αμάρτημα» ήταν ότι είχαν τοποθετηθεί μέλη σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο φορέα. Κοντολογίς ζητά, πέρα των άλλων, και την επαγγελματική καταστροφή ανθρώπων, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει μικροπολιτικούς σχεδιασμούς, που στηρίχθηκαν στη διαπόμπευση προσώπων και στη δολοφονία χαρακτήρων. 

Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., πάντα με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, διαπιστώσαμε δυστυχώς και από επίσημα χείλη πως οι εργαζόμενοι στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. βρίσκονται εργασιακά στον αέρα με απόλυτη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία αντί να λύσει έστω ένα ζήτημα του Ταμείου, τους εξαπάτησε με μία νομοθετική ρύθμιση που χαρακτηρίζεται αρμοδίως έωλη.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με βάση την απόφασή μας να σας κρατάμε ενήμερους για όλα τα τεκταινόμενα που αφορούν το ΥΠ.ΠΟ.Α. και ειδικά τις κατακτήσεις των εργαζομένων σας παραθέσαμε περιγραφικά ένα ακόμη επεισόδιο του έργου «Αμαρτωλό Ταμείο» που συνέλαβε και σκηνοθέτησε η γνωστή «γκρούπα» εδώ και 4 πλέον χρόνια. Ένα έργο ωστόσο που έχει θύματα εργαζόμενους και θύτες πρόσωπα που ποτέ δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν αφενός τις ήττες τους στις δημοκρατικές διαδικασίες και αφετέρου το ΟΧΙ στις διαταγές τους.

Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. σας κάνουμε για ακόμη μία φορά σαφές πως αγωνιζόμαστε για να φτάσει στο τέλος η υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και η αλήθεια να λάμψει, ενώ ταυτόχρονα παραδίδουμε στην κρίση σας όλους αυτούς που «επένδυσαν» πολιτικά και συνδικαλιστικά στην παραγωγή διώξεων και στην υφαρπαγή κατακτήσεων των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α. κάτι που όπως είπε και η Υπουργός «ξέρουν να το κάνουν καλά».

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.