logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 09/06/2020
Αρ. Πρωτ: 573

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Συνάντηση των προεδρείων της Ε.Ε και του Γεν. Συμβ. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη,  και των προεδρείων της Ε.Ε. και Γεν. Συμβ. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. Στη συνάντηση τέθηκαν από μέρους της Ομοσπονδίας μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Ταυτόχρονα, η κ. Υπουργός μας ενημέρωσε για αποφάσεις που έχει λάβει ως πολιτική ηγεσία και τις οποίες θα προχωρήσει άμεσα.

Η συζήτηση, που διεξήχθη σε άριστο κλίμα, ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., Γιάννη Τσακοπιάκο, να κάνει μνεία στη συνεργασία μεταξύ εργαζόμενων και πολιτικής ηγεσίας που οδήγησε στο υποδειγματικό άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η Υπουργός εξήρε την προσπάθεια των εργαζομένων και συμφωνήθηκε με τον ίδιο τρόπο να γίνει και το άνοιγμα των Μουσείων στις 15 Ιουνίου.

Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα των εκκαθαριστών δαπανών στις υπηρεσίες. Όπως είναι γνωστό, με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γ.Δ.Ο.Υ και στις περιφερειακές  και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες ο φόρτος εργασίας, στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι, είναι εξαιρετικά αυξημένος. Για το λόγο αυτό θέσαμε στην Υπουργό το αίτημα για παροχή κινήτρων στους συγκεκριμένους συναδέλφους, όπως ισχύει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Μάλιστα, προτείναμε, γνωρίζοντας τη δυσκολία που υπάρχει προκειμένου η επιπλέον οικονομική αποζημίωση να προέλθει από τον τακτικό προϋπολογισμό, να υπάρξει σχετική πρόβλεψη μέσα στο νέο οργανισμό του Τ.Α.Π.Α. Η Υπουργός κατανόησε το δίκαιο του αιτήματός μας και δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος μέσω του Τ.Α.Π.Α.

Στη συζήτηση τέθηκε και το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., ζήτημα το οποίο ρεαλιστικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ένταξη του Υπουργείου Πολιτισμού στην κινητικότητα. Η κ. Υπουργός συμφώνησε, τονίζοντας πως από την πλευρά της θα προβεί σε κάθε δυνατή ενεργεία προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το συντομότερο δυνατό.

Στο ζήτημα των συναδέλφων που με φωτογραφική ρύθμισης  της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν αποκλειστεί από τη δυνατότητα να κριθούν για θέσεις Γενικών Διευθυντών, η Υπουργός συμφώνησε να αρθεί αυτή η αδικία και από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν, όπως μας ανακοίνωσε, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών Διευθυντών. Τότε θα μπορούν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν δικαίωμα να γίνουν Διευθυντές να κριθούν και για Γενικοί Διευθυντές. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται από εμάς, ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ, εξαιρετικά θετική αφού αποκαθιστά μία μεγάλη αδικία κατά συναδέλφων συγκεκριμένου τεχνικού κλάδου.

Αναφορικά με τη σειρά που θα ακολουθηθεί για την αξιολόγηση και κρίση των συναδέλφων που βρίσκονται σε θέση ευθύνης, η κ. Υπουργός δεσμεύτηκε πως η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον κλάδο των τεχνικών και θα ακολουθήσει ο κλάδος των αρχαιολόγων.

Σχετικά με το νέο Οργανισμό λειτουργίας του Τ.Α.Π.Α., ο οποίος εντός των προσεχών ημερών τίθεται σε διαβούλευση, από την πλευρά μας εκφράσαμε την κατ’ αρχήν στήριξή μας, εφόσον από το τελικό σχέδιο του γίνονται απολύτως σαφές: α) Ο δημόσιος χαρακτήρας του Τ.Α.Π.Α β) Η διασφάλιση της καταβολής των εξαιρέσιμων αμοιβών σε φυλακτικό και καθαριστικό προσωπικό, καθώς και σε όποιους άλλους συναδέλφους δικαιούνται. γ) Η διατήρηση του τομέα της φύλαξης αρχαιοτήτων και μουσείων στο υφιστάμενο καθεστώς.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας, ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., θέσαμε στην κ. Μενδώνη το φλέγον ζήτημα των εργαζομένων σε αυτό, οι οποίοι, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, βρίσκονται εργασιακά στον αέρα. Η κ. Υπουργός δεσμεύτηκε πως παρότι η ρύθμιση για τη μεταφορά των συναδέλφων στο ΥΠ.ΠΟ.Α., που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλη θα συνεχίσει τις προσπάθειες της, προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση. Στη συνέχεια της σχετικής συζήτησης, από πλευράς μας, έγινε μία πρώτη ενημέρωση προς την κ. Υπουργό σχετικά με τη μορφή του νέου φορέα, που με βάση την απόφαση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, σκοπεύουμε να ιδρύσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση με την κ. Υπουργό συμφωνήσαμε πως οι συνθήκες που βιώνουμε με την πανδημία του κορονοϊού, δυστυχώς να μην μας έχει αφήσει, μας επιβάλουν να δίνουμε τη μέγιστη βάση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ασφαλή συνέχιση της λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., η οποία είναι απαραίτητη για τη χώρα στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Ως Ομοσπονδία κάναμε σαφές στην κ. Υπουργό πως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την ίδια υπεύθυνη στάση που επιδείξαμε από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με την πολιτική ηγεσία ώστε από κοινού να αναζητάμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπηρεσίες, αλλά και οι συνάδελφοι με κοινό στόχο την επίλυσή τους.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.