logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 05/11/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Η «εργολαβική» δημοσιογραφία στα… καλύτερά της»

Ο κώδικας δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Η.Ε.Α, στο άρθρο 1, αναφέρει χαρακτηριστικά : «Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας .β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

Στη συνέχεια και στο άρθρο 2 τονίζει: «Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης και γ. Να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις».

Στεκόμαστε σε αυτά τα ενδεικτικά σημεία ενός άκρως δημοκρατικού κώδικα παρότι γνωρίζουμε πως οι πρώτοι που τον καταπατάνε είναι κάποιοι, κατά δήλωσή τους, «προοδευτικοί» λειτουργοί του, που ζητάνε και την ψήφο των συναδέλφων τους στις εκλογές της Ένωσης τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κυρίας Φωτεινής Λαμπρίδη του www.tvxs.gr, η οποία φαίνεται ότι δεν έχει μπει καν στον κόπο να διαβάσει το συγκεκριμένο κώδικα. Πιθανότατα γιατί έχει περιοριστεί μόνο στα… «καθήκοντα» της «εργολάβου» κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού με φανερό στόχο τη ηθική και συνδικαλιστική διαπόμπευση συναδέλφων που στάθηκαν απέναντι στο «σύστημα» που υπηρετεί ξεκάθαρα η ίδια. Μια «εργολαβία» που εκτελεί κατ’ εξακολούθηση την τελευταία πενταετία.

Η εν λόγω κυρία μπροστά στην υπηρέτηση του «σκοπού» της δεν γράφει στα παλαιότερα υποδήματα της μόνο τον κώδικα δεοντολογίας, αλλά και τη βασική αρχή της δημοσιογραφίας που είναι η δημοσίευση της είδησης, όπως πραγματικά είναι με αντικειμενικότητα και όχι με υποκειμενικότητα.

Συγκεκριμένα, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση δανείων και βοηθημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας, οι συνάδελφοι που ερευνήθηκαν ως μέλη των τότε Δ.Σ του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. κρίθηκαν με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, η κυρία Λαμπρίδη επανεμφανίστηκε με ρεπορτάζ στο οποίο και έθαψε κυριολεκτικά την πραγματική είδηση, προτάσσοντας ένα ήσσονος σημασίας γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πριν σχεδόν ένα χρόνο και αφορούσε τη δέσμευση της περιουσίας του προέδρου της Ομοσπονδίας. Με αυτόν τον τρόπο φανέρωσε, για ακόμη μια φορά, το πώς ενεργεί και ποιους σκοπούς έχει.

Εμείς ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. γνωρίζουμε πως ο κυρίαρχος στόχος του «συστήματος» που υπηρετεί η κυρία Λαμπρίδη είναι ο συνάδελφος Γιάννης Τσακοπιάκος, απλά καταγράψαμε ένα ακόμη λιβελογράφημα που μας επιβεβαιώνει περίτρανα.

Το μόνο που θα θέλαμε να γνωρίζει καλά η κυρία Λαμπρίδη είναι πως εμείς, όπως και ο συνάδελφος πρόεδρος της Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. Γιάννης Τσακοπιάκος, έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη και πίστη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Της προτείνουμε να έχει και η ίδια. Θα της χρειαστεί.

Επί του παρόντος, στην κ. Λαμπρίδη θα αποσταλεί άμεσα εξώδικο με το οποίο θα απαιτούμε την αποκατάσταση της αλήθειας. Στη συνέχεια για την ενημέρωσή των συναδέλφων μας στο ΥΠ.ΠΟ.Α ειδικότερα αλλά και της κοινής γνώμης γενικότερα, μόλις αυτό κοινοποιηθεί, θα το παραθέσουμε αυτούσιο.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.