https://poeyppo.gr

Καλώς 'Ηλθατε

Ψήφισμα Γ. Σ. - 25-09-2012

logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 26/09/2012
Αρ. Πρωτ: 135

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.»

Σας ανακοινώνουμε το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. που πραγματοποιήθηκε την 25η Σεπτεμβρίου 2012.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων, που εφαρμόζει κυβέρνηση και τρόικα, σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και ειδικά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Οι επιλογές αυτές μας έχουν μετατρέψει σε υποζύγιο το οποίο επιφορτίζεται μονίμως το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών βαρών των ελλειμμάτων ενώ σοβαρές προσπάθειες για την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής δεν βλέπουμε να καταβάλλονται.

Οι μισθολογικές περικοπές, η δυσβάσταχτη φορολόγηση, η αύξηση του κόστους ζωής , η αποδιάρθρωση των δημοσίων αγαθών με απώτερο στόχο την εκποίησή τους, η καλλιέργεια κλίματος τρόμου και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού είναι «επιλογές» που βαθαίνουν την ύφεση και την κρίση.

Η μόνη διέξοδος στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι η λήψη μέτρων που οδηγούν σε ανάπτυξη και εδώ το υπουργείο μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

 • Είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας, η οποία οδηγεί σε υποβάθμιση του ρόλου μας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ζητάμε την επανασύσταση του Υπουργείου Πολιτισμού ως αυτόνομου Υπουργείου.
 • Ζητάμε το νέο σχέδιο Οργανισμού να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου με τους εργαζομένους και να μη λειτουργήσει ως άλλοθι για απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού.
 • Κατανοούμε την ανάγκη για εργασία των συμπολιτών μας αλλά αντιτιθέμεθα στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ που οδηγούν σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Διεκδικούμε μόνιμες θέσεις εργασίας και άμεση πρόσληψη των 187 συναδέλφων που δεν έχουν προσληφθεί ακόμη. Τα υφιστάμενα κενά των υπηρεσιών να καλυφθούν με προσλήψεις και όχι με την ετεροαπασχόληση του προσωπικού.
 • Αγωνιζόμαστε για να απορροφηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού το προσωπικό του Τ.ΔΙ.Π.Ε.Α.Ε. που είναι υπό κατάργηση.
 • Ζητάμε την αναγνώριση των προϋπηρεσιών των συναδέλφων από Ν.Π.Ι.Δ. και Μεγάλα Έργα.
 • Διεκδικούμε την εξαίρεση του Υπουργείου από τις ρυθμίσεις για την εφεδρεία.
 • Ζητάμε την έκδοση εξουσιοδοτικών εντολών για τη λειτουργία των τμημάτων των περιφερειακών υπηρεσιών και της διοικητικής ιεραρχίας της υπηρεσίας.
 • Ζητάμε την αναβάθμιση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων για ένα φορέα με το ίδιο νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα (Ν.Π.Δ.Δ.).
 • Να διατηρηθεί ο τρόπος πληρωμής των εξαιρέσιμων και της πέραν του πενθημέρου εργασίας των αρχαιοφυλάκων και του προσωπικού καθαριότητας από το ΤΑΠΑ.
 • Θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση των κεκτημένων των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Συντονίζουμε τη δράση μας με την ΑΔΕΔΥ και στηρίζουμε τον αγώνα των πρωτοβάθμιων συλλόγων.
 • Εφεξής θα μοιράζεται κείμενο με τις θέσεις μας σε διάφορες γλώσσες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας.
 • Εξουσιοδοτούμε την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων.
 • Είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Η Γ.Γ.Α. πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της και να αποτελεί το μοναδικό φορέα άσκησης αθλητικής πολιτικής. Επιπλέον, να αποκτήσει ιδιόκτητη μόνιμη στέγη.
 • ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Ο.Π.Α.Π. και των εθνικών σταδίων τα οποία πρέπει να παραμείνουν κάτω από την κρατική εποπτεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το παραπάνω ψήφισμα αποτελεί το κεντρικό πλαίσιο διεκδίκησης για την προάσπιση και ενίσχυση του ρόλου των εργαζομένων και του Υπουργείου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και ανεφάρμοστης πολιτικής.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους του δημοσίου σε κοινό αγώνα και συμμετοχή το αμέσως προσεχές διάστημα για να αντιμετωπίσουμε την μνημονιακή λαίλαπα.

Για το Γ.Σ. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.