logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 30/01/2013
Αρ. Πρωτ.: 045

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Εξελίξεις σχετικά με το νέο οργανισμό»

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος μας, έκτακτη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. με τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κων/νο Τζαβάρα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το σχέδιο νέου οργανογράμματος του ενοποιημένου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που κυκλοφόρησε τις αμέσως προηγούμενες μέρες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οι πρόεδροι των Π.Ε. & Δ.Ε. Διοικητικών Υπαλλήλων του Υπουργείου μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο οργανογράμματος που έφτασε και στα δικά μας χέρια το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα έχει καμία δική του διεύθυνση (διοικητικού και οικονομικού), ενώ ταυτόχρονα οι οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες μας συγχωνεύονται σε επίπεδο τμημάτων.

Το σχέδιο αναφέρει επίσης τη δημιουργία μιας νέας Γενικής Γραμματείας, με το όνομα «Γραμματεία Πολιτικής Τομέων & Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων» η οποία θα αναφέρεται και θα λαμβάνει εντολές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο που κυκλοφόρησε οι διοικητικές μας υπηρεσίες θα συνενωθούν με αντίστοιχες τους Παιδείας, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη απορρόφηση του Υπουργείου Πολιτισμού από το Παιδείας. Εξάλλου, είναι γνωστό πως αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει ήδη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Από πλευράς μας ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. κάναμε απολύτως σαφές στον Υπουργό Πολιτισμού ότι το συγκεκριμένο σχέδιο οργανογράμματος δεν είναι απλά δυσλειτουργικό, αλλά ουσιαστικά διαλύει το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού πλέον όλων των άλλων προβλέπει όλα τα έσοδα του Πολιτισμού να πέφτουν στη χοάνη που λέγεται Υπουργείο Παιδείας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, από πλευράς του, μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία, τόσο με τον Υπουργό Παιδείας όσο και με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού θα έχει πλήρη αυτοτέλεια με δικές του Διευθύνσεις Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης, με αντίστοιχο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή. Ενώ μας ξεκαθάρισε πως τίποτα από το σχέδιο οργανογράμματος που κυκλοφορεί δεν ισχύει.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση του κ. Τζαβάρα, ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. επαναλάβαμε τις θέσεις μας στο συγκεκριμένο θέμα ζητώντας, αφενός μεν κανένας υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού να μην συμμετέχει σε καμία συζήτηση με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο οργανογράμματος, αφετέρου δε η διαβούλευση για το νέο οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ. να γίνει ανάμεσα στον ίδιο τον Υπουργό και την Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Εμείς, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.) συνεχίζουμε να απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, από την Κυβέρνηση τα κόμματα που την στηρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την αυτονόμηση του ΥΠ.ΠΟ. ώστε να διορθωθεί το τραγικό λάθος που έγινε με τη συνένωση με το Υπουργείο Παιδείας. Κάθε άλλη ενέργεια πέρα απ’ αυτή θα οδηγήσει νομοτελειακά τον Ελληνικό Πολιτισμό σε παρακμή και εντέλει σε εξαφάνιση.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό με υψηλό αίσθημα ευθύνης αγωνιζόμαστε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την ανάδειξη, την προστασία, τη συντήρηση και τη φύλαξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, όπως επίσης και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γνωρίζουμε την αξία του Πολιτισμού μας και τη σημασία του για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας. Γι’ αυτό είμαστε όλοι σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να προστατέψουμε το Υπουργείο μας, να προστατέψουμε τον Πολιτισμό μας που απειλείται.

Για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.