logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 06/06/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για την ανάθεση της αρχαιοφύλαξης
σε εργαζόμενους άλλου κλάδου και ειδικότητας».

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. εκφράζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στην απόφαση του Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα - ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο έκδοσής της - να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις αρχαιοφυλάκων με υπαλλήλους άλλων κλάδων και ειδικοτήτων.

Η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την έλλειψη του προσωπικού στη στελέχωση της αρχαιοφύλαξης, αλλά και σε ολόκληρο το ΥΠ.ΠΟ., κάτι που η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως επισημάνει και τονίσει στις συναντήσεις της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός δικαιολογεί την απόφασή του επικαλούμενος έκτακτη υπηρεσιακή ανάγκη προκειμένου να λειτουργήσουν Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία τη θερινή περίοδο που παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα και μεγάλη τουριστική κίνηση.
Εμείς ως συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων, απαντάμε και τονίζουμε ότι οι ανάγκες φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι τακτικές και όχι έκτακτες, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 30 του Υπαλληλικού Κώδικα (όπως για παράδειγμα ο σεισμός του 1999), συνεπώς δεν αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, με επιπόλαιες κινήσεις και σπασμωδικό τρόπο αλλά με πλήρωση όλων των κενών θέσεων αρχαιοφυλάκων.
Η φύλαξη των Αρχαιοτήτων ως υπηρεσία αυξημένης ευθύνης και ιδιαίτερης αποστολής δεν μπορεί να παραδίδεται με τόση ευκολία σε εργαζόμενους χωρίς προηγούμενη εμπειρία και κατάρτιση.

Η πρόνοια της στελέχωσης με αρχαιοφύλακες που θα υποστήριζαν το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων καθώς και τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου δεν έπρεπε να ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Έστω και αυτή τη στιγμή ζητούμε από την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφαση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργαζόμενους για να αντιμετωπισθεί από κοινού τόσο το ζήτημα της αρχαιοφύλαξης της φετινής θερινής περιόδου, όσο και γενικότερα το ζήτημα μέσα από μία οριστική και βιώσιμη λύση, που δεν θα διασαλεύει το επιστημονικό και τεχνικό έργο της υπηρεσίας.

Ως εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού πολλές φορές προσφέρουμε εργασίες ξεπερνώντας τα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τους κλάδους και τις ειδικότητες και καλύπτουμε ελλείψεις και καθήκοντα αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Όμως θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θίγει εργασιακά κεκτημένα συγκεκριμένων κλάδων, νομιμοποιεί την παρατυπία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι αποφάσεις τελεσίγραφα με χαρακτήρα εντολής διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη και υπονομεύουν κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και αντιμετώπισης του ζητήματος.

Η Π.Ο.Ε.- ΥΠ.ΠΟ. με αδιάκοπες προσπάθειες στην κατεύθυνση της επανασύστασης του Υπουργείου Πολιτισμού τονίζει ότι η πολιτιστική αναπτυξιακή διάσταση περνάει μέσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, κάτι που προϋποθέτει την επαρκή στελέχωση σε προσωπικό. Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε την πρόσληψη, εντός του 2013, τουλάχιστον 1000 μονίμων υπαλλήλων, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε επιστημονικό, τεχνικό και φυλακτικό προσωπικό. Τέλος, από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν, ούτε καν σαν σκέψη, οι μετακινήσεις και πολύ περισσότερο οι απολύσεις στο ΥΠ.ΠΟ.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.