logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, 05/07/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Ανακοίνωση για το θέμα των συμβασιούχων συναδέλφων στο ΥΠ.ΠΟ.»

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.) έχουμε, κατ’ επανάληψη, τονίσει τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΥΠ.ΠΟ. ζητώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μάλιστα, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας ιδίως τώρα που ο Πολιτισμός, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί πηγή μεγάλων εσόδων για την πατρίδα μας, με τη μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους. Ταυτόχρονα, μέσω των έργων που εκτελούνται από το ΥΠ.ΠΟ., επιτυγχάνεται σημαντική απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα, σε βαθμό να μην μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι και Εφορείες Αρχαιοτήτων αν δεν υπήρχαν οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας. Οι εργαζόμενοι (Φύλακες, Εργατοτεχνίτες, Συντηρητές, Διοικητικό, Επιστημονικό και Καθαριστικό προσωπικό), ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνεχίζουν να παραμένουν στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που εργάζονται με το καθεστώς των ασφαλιστικών μέτρων κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, με συνοπτικές διαδικασίες αρνητικών δικαστικών αποφάσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει τεράστιο πρόβλημα στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς, όπως προαναφέραμε οι συμβασιούχοι συνάδελφοι καλύπτουν καίριους τομείς ευθύνης σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους. Είναι δε χαρακτηριστικό πως σημαντικά Μουσεία και Χώροι, δεν θα μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν εάν αποχωρήσουν οι συνάδελφοι από την εργασία τους. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι προφανείς οι επιπτώσεις στην φύλαξη, την ασφάλεια, τη συντήρηση, την καθαριότητα των Μουσείων και των Αρχ. Χώρων, όπως και στην λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ., και των Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, να εξετάσει σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα και να προχωρήσει σε κάθε ενέργεια που θα διασφαλίζει την παρουσία των συναδέλφων στην εργασία τους, καθώς είναι απολύτως απαραίτητοι για την λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ., ειδικά σε μια εποχή που στόχος είναι μέσω του Πολιτισμού να διατηρούνται υψηλά ποσοστά τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.