Αθήνα, 13/05/2014

Θέμα: «Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της κινητικότητας»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Μαΐου 2014, συνάντηση της επιτροπής της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων με τον διευθυντή του υπουργικού γραφείου του Υπουργού Διοικητική Μεταρρύθμισης, κ. Μελιτσιώτη. Όπως ο ίδιος ενημέρωσε την επιτροπή εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ) η απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση του κ. Μελιτσιώτη οι θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν από συναδέλφους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας είναι 547 και αφορούν τρεις κυρίως τομείς υποδοχής:
Α) Τα ΚΕΠ
Β) το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Γ) το Υπουργείο Υγείας
Ενώ ελάχιστες θέσεις αφορούν το Υπουργείο Παιδείας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι θέσεις θα βγούνε ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι ανά ειδικότητα. Θα αφορούν δηλαδή όλες τις κατηγορίες: ΥΕ-ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους που έχουν πλέον στην κατοχή τους τίτλο σπουδών ανώτερης βαθμίδας από αυτόν που διέθεταν όταν προσλήφθηκαν να τον χρησιμοποιήσουν.

Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και το 8μήνο τους λήγει στις 17 Μαΐου 2014 καλούνται άμεσα να υποβάλλουν την αίτηση τους προς το Υ.Δ.Μ.Η.Δ. ώστε να ανασταλεί, μέχρι να εκδοθούν οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων, η απόλυσή τους. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι συνάδελφοι των οποίων το 8μήνο λήγει τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά στο ΥΠ.ΠΟ.Α. από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη ως τομέας υποδοχής εργαζομένων μέσω της κινητικότητας.
Δεν συμπεριλαμβάνεται δηλαδή το Υπουργείο που κατεξοχήν υπήρξε φορέας υποδοχής εργαζομένων (ΟΣΕ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΕΘΕΛ) λόγω των τεράστιων οργανικών κενών που είχε και εξακολουθεί να έχει.
Δεν συμπεριλαμβάνεται το Υπουργείο που σήμερα αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως είναι γνωστό τα έσοδα από τα εισιτήρια σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αναμένεται περαιτέρω αύξηση, λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών που αναμένονται στη χώρα μας.

Οι ενέργειες βέβαια αυτές του κ. Μητσοτάκη διόλου τυχαίες δεν είναι. Καθώς από τη μία πλευρά συρρικνώνεται συνεχώς -και με κάθε τρόπο- ο αριθμός των μονίμων υπάλληλων στο ΥΠ.ΠΟ.Α., ενώ από την άλλη προσλαμβάνονται χιλιάδες συμβασιούχοι, με απώτερο σκοπό και στόχο το φιλέτο του Δημόσιου που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού να περάσει στα χέρια των ιδιωτών επιχειρηματιών.

Να είναι όμως σίγουροι στην κυβέρνηση και στο Υ.Δ.Μ.Η.Δ. πως οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α. σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του Υπουργείου που προασπίζεται την πολιτιστική μας κληρονομιά και όχι μόνο, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει πραγματικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της πατρίδος μας.
Η απάντησή μας θα είναι άμεση και δυναμική.

(Μετά τη δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση της Ομοσπονδίας)