logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

 

 

Αθήνα 19 Μαρτίου 2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. ενημερώνει για τις ενέργειες της με στόχο την προστασία των συναδέλφων από τον κορονοϊό» 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βιώνουμε άπαντες πρωτόγνωρες  στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να αντιδράσει, με όλους του τρόπους,  στην επίθεση που δεχόμαστε από τον κορονοϊό. Ηγέτες κρατών και πρωθυπουργοί σε διαγγέλματα τους κάνουν ευθέως λόγο για κατάσταση πολέμου, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για ανάληψη συλλογικής και ατομικής ευθύνης, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται  πρωτοφανή  μέτρα.

Μέσα σε όλη αυτή την παγκόσμια ανακατάταξη  οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα και  υπευθυνότητα, που ευτυχώς επιδεικνύει στη χώρα μας η κυβέρνηση, και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα. Στο δικό μας χώρο στο  ΥΠ.ΠΟ.Α. έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε πέρα από το κίνδυνο του κορονοϊού και  τη γνωστή «ομαδούλα της Ε.Α.Κ & Συνεργατών» που ακόμη και σε αυτές τις  κρίσιμες στιγμές επιλέγει  συνειδητά  να «τζογάρει», παίζοντας με την υγεία των εργαζομένων  προσπαθώντας  ταυτόχρονα να σπείρει πανικό.  Δυστυχώς  έχουν και συμπαραστάτες,  αυτούς που έχουν βαλθεί να καταδείξουν πως η   υπεύθυνη στάση που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν φτάνει μέχρι το ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς ως συνδικαλιστική παράταξή του κόμματος  στο υπουργείο  σύρονται σε ουρά του  «Ανταρσύα»,.

Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως ενεργούμε υπεύθυνα με μόνο γνώμονα την προστασία της υγείας  όλων των συναδέλφων, όπως άλλωστε επιτάσσει ο ρόλος μας. Με αυτόν το σταθερό στόχο  δράσαμε και πετύχαμε, σε συννενοήση με  την πολιτική ηγεσία, προκειμένου  να ληφθούν στο ΥΠ.ΠΟ.Α όλα τα μέτρα που θεωρούνται τα ενδεδειγμένα για  την προστασία των εργαζομένων.  Έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι ο κορονοϊός να νικηθεί και η ζωή μας να επιστρέψει στους ρυθμούς της.

Για την εφαρμογή όλων των μέτρων είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η παρέμβαση της Ομοσπονδίας χτες  Τετάρτη 18 Μαρτίου προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να ενημερωθούμε  για το που βρίσκεται  η εφαρμογή των αναγκαίων και υποδεικνυόμενων από τους αρμόδιους φορείς, μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.  Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και  εκπρόσωποι των Σωματείων  που είχαν μέλη τους   στο χώρο του υπουργείου καθώς και οι Αρμόδιες Γενικές Διευθύντριες και ο Διευθυντής του γραφείου της κ. Υπουργού. Στη συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα πως ευθύνη  είχαν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν  είχαν αποστείλει τα αναγκαία στοιχεία για την έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης.  Εμείς καλόπιστα θέλουμε να πιστεύουμε ότι απλά χάθηκαν στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

 Επισημαίνουμε πως όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην σχετική  Υπουργική Απόφαση  δόθηκαν από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες. Είναι αξιοσημείωτο πως από τη στιγμή εκείνη κινήθηκαν  οι γνωστοί παρόντες-απόντες και μαχητές του καναπέ και από την ασφάλεια του σπιτιού τους ξεκίνησαν να επιχαίρουν για ενέργειες άλλων. Έφτασαν στο σημείο δε να απειλούν με την προκήρυξη “τζούφιας” απεργίας ενώ γνώριζαν για την Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Όταν δε διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν τσιμπάνε, επιστράτευσαν τη γνωστή «καρικατούρα του ΥΠ.ΠΟ.Α»,  για να στάξει, μέσω παραταξιακής ανακοίνωσης, χολή  με ανεπίτρεπτους και αγοραίους χαρακτηρισμούς, για όσες και όσους, τιμώντας την εμπιστοσύνη των συναδέλφων  κινήθηκαν  δραστικά προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες/οι

Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. γνωρίζουμε ότι την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό δεν θα είναι τίποτα ίδιο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα θα αλλάξει άρδην σε άλλους ρυθμούς. Εμείς μέχρι  εκείνη την ημέρα που και τα πράματα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους εργαζόμενούς σε αυτό δε θα είναι τα ίδια ,θα παλεύουμε για την υγεία και την ακεραιότητα των συναδέλφων μας, δείχνοντας υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, λειτουργώντας πάντοτε θεσμικά.

Η Ομοσπονδία με τα στελέχη της  είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις τώρα αλλά και στο μέλλον. Στη σύγκρουση ανάμεσα στο παρελθόν και τις μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές πρακτικές και στο μέλλον όπου θα νικήσει η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα και η επίδειξη ομοψυχίας εμείς διαλέγουμε το δεύτερο.

Αφήνουμε στους εργαζόμενους/ες στο ΥΠΠΟΑ να κρίνουν και να συγκρίνουν τις δύο πρακτικές. Απλά οφείλουμε να απαντούμε στην παραπληροφόρηση, την καλλιέργεια διχαστικού κλίματος και τα fakenews.

 

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.