https://www.poeyppo.gr

Καλώς 'Ηλθατε

Απάντηση σε δελτίο τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για ζήτημα των εργαζομένων στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας

logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

Αθήνα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Απάντηση σε δελτίο τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για ζήτημα των εργαζομένων στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας»

Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., Ομοσπονδίας μέλους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αισθανόμαστε έντονα τα αισθήματα της οργής και της αγανάκτησης για το γεγονός ότι η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωσή μας, προέβη σε μία ενέργεια που μας θίγει ως Ομοσπονδία, ως συνδικαλιστές και ως εργαζόμενους. Αναφερόμαστε στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη 23  Ιουλίου 2020 και φέρει ως τίτλο «Σχετικά με τις απολύσεις στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού».

Η οργή και η αγανάκτησή μας απορρέει από το  ότι η Ε.Ε της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ουδέποτε  ζήτησε  από την Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ και τη διοίκηση αυτής ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για την τύχη των συναδέλφων μας στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.

Είναι γεγονός  πως το εν λόγω δελτίο τύπου, όπως πληροφορηθήκαμε, εκδόθηκε μετά από πρόταση του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠ.ΠΟ.Α., Λιώνη Δέδε, ο οποίος έχει καταγράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν «λαμπρές» σελίδες «υποστήριξης» των συναδέλφων μας στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., για την τύχη των οποίων σήμερα κόπτεται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιώνης Δέδες όταν η Ομοσπονδία είχε εξαγγείλει απεργία για το ζήτημα των εργαζομένων στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. και πραγματοποιούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας, συμμετείχε στην «αντισυγκέντρωση» που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα η τότε πολιτική ηγεσία με ομιλητή τον υφυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Στρατή.  Στη συνέχεια ήταν ο ίδιος που χαρακτήρισε, παρουσία του συνόλου των εκπροσώπων του συνδικάτου, ως αντισυνταγματική τη μεταφορά των εργαζομένων του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., μάλιστα με την άποψη του συμφώνησε και ο τότε υφυπουργός, ψελλίζοντας πως απλά ήλπιζε πως θα ξεπεράσει την αντισυνταγματικότητα.

Σε άλλη περίπτωση, ο κ. Λιώνης Δέδες και η παράταξή που εκπροσωπεί, ενώ η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. απέλυσε 4 συμβασιούχους εργαζόμενους από τον παιδικό  σταθμό, δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση αντίδρασης ή έστω συμπαράστασης προς τους απολυθέντες εργαζόμενους.

Συμπαραστάτες του κ. Λιώνη και της παράταξής του  στην ψηφοφορία και την έκδοση του εν λόγω δελτίου τύπου ήταν οι εκπρόσωποι των γνωστών «γκρουπούσκουλων» του ΥΠ.ΠΟ.Α. που κατ’ εξακολούθηση πετούσαν και πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα, τόσο κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠ.ΠΟ.Α., όσο –κυρίως- κατά της κορυφαίας κατάκτησης που ήταν Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Είναι  αυτοί οι ίδιοι που δημόσια έκαναν διαχωρισμό στους συναδέλφους του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. χωρίζοντάς τους σε καλούς και κακούς, σε νόμιμους και παράνομους, σε αυτούς που έπρεπε να τακτοποιηθούν και σε αυτούς που έπρεπε να απολυθούν.

Από κοινού, λοιπόν, οι παραπάνω εμφανίστηκαν να ενδιαφέρονται για την τύχη των συναδέλφων μας και μάλιστα επιχειρούν να εμφανιστούν και ως «προστάτες» τους. Ποιοι αυτοί που ευθύνονται τόσο για την εργασιακή τους αβεβαιότητα, όσο και για τον ευτελισμό του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. που το οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.  Πρόκειται τελικά για τον κολοφώνα του θράσους, της υποκρισίας και της ανεντιμότητας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και  για την ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που συνηγόρησαν στην έκδοση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. τονίζουμε τα εξής:

  1. Από την ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε την κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α, το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ., η θέση της Ομοσπονδίας ήταν ξεκάθαρη προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες «Τακτοποιήστε το προσωπικό και κλείστε το Ταμείο, αφού αυτό θέλετε και επιδιώκετε».
  2. Από τότε η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., όπως φαίνεται και από δεκάδες ανακοινώσεις που εξέδωσε, απαιτούσε διαρκώς την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.
  3. Μετά από μεγάλη πίεση της Ομοσπονδίας ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Κ. Στρατής, αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στο Νόμο 4598/2019 άρθρο για την μεταφορά του προσωπικού του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Αυτό έγινε βεβαίως αφού ο  υφυπουργός, δημόσια σε συνάντηση με την Ε.Ε της Ομοσπονδίας και τα Σωματεία, είχε χαρακτηρίσει αυτή τη ρύθμιση αντισυνταγματική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υπόθεσης των συναδέλφων μας.
  4. Από τότε μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά οι συνάδελφοι μας παραμένουν στον αέρα γιατί η μεταφορά τους είχε κολλήσει στις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π., το οποίο, με απόφαση πάντα του Κ. Στρατή, θα έκρινε την τύχη τους.
  5. Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. , διαρκώς και αδιαλείπτως, θέταμε το ζήτημα  -όπως προκύπτει και απ’ όλες τις ενημερωτικές ανακοινώσεις που έχουμε εκδώσει- στη νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και συγκεκριμένα στην  Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.  Η κ. Υπουργός αντιμετώπισε εξ αρχής το ζήτημα με σεβασμό προς τους εργαζόμενους και σαφή διάθεση επίλυσής του προβλήματος, το οποίο κληρονόμησε. Η διάθεσή της υπέρ των εργαζομένων φάνηκε ξεκάθαρα και όταν το αρμόδιο τμήμα του Α.Σ.Ε.Π εξέδωσε αρνητική απόφαση για την υπόθεσή τους.
  6. Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. ήμασταν οι πρώτοι που εκδώσαμε ανακοίνωση ικανοποίησης όταν από δημοσιεύματα του τύπου, στις 8 Ιουλίου 2020, πληροφορήθηκε την θετική απόφαση της Ολομέλειας του Α.Σ.Ε.Π για τους συναδέλφους του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. τονίζοντας μάλιστα πως θα παρακολουθούμε την υπόθεση μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στη δύναμη του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Μετά από όλα τα παραπάνω γεγονότα που παραθέσαμε το ερώτημα που προκύπτει από την πλευρά μας, τόσο προς την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όσο και προς κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, είναι το εξής: Υπάρχει άλλος φορέας που έδειξε και δείχνει τέτοιο πραγματικό ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. εκτός από την Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.;

Στην αναφορά, σε άλλο σημείο του δελτίου τύπου,  σύμφωνα με την οποία  ο μοναδικός σκοπός που τέθηκε σε εκκαθάριση το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. είναι για  «να κλείσουν άρον-άρον  οι υποθέσεις που σχετίζονται με τη δικαστική διερεύνηση και την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών από προηγούμενες διοικήσεις του ταμείου», ως Ομοσπονδία που έχουμε νιώσει τη λάσπη στο πετσί μας απαντάμε πως το Ταμείο Αλληλοβοηθείας τέθηκε σε εκκαθάριση επειδή οι κοινοί συκοφάντες, σε συνεργασία με γνωστά παρακρατικά κέντρα που εσχάτως αποκαλύπτονται, το απαξίωσαν σε τέτοιο βαθμό που να μην υπάρχει άλλος δρόμος πέραν αυτού της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Όσον αφορά στον καταλογισμό ευθυνών ας μην κρούουν ανοικτές θύραις οι γνωστοί «γκεμπελιστές», που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη αναφορά, και ας βάλουν καλά στο μυαλό τους πως η Ομοσπονδία είναι η πρώτη που θα απαιτήσει τον καταλογισμό ευθυνών, όπου και για όποιους υπάρχουν. Όπως θα απαιτήσει και την παραδειγματική τιμωρία των λασπολόγων, τόσο σε ηθικό όσο και σε φυσικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ κάνουμε σαφές πως τα ψέματα και η υποκρισία έχουν όρια, όπως επίσης έχει όρια και η παραπληροφόρηση για ένα θέμα τόσο σοβαρό, που έχει να κάνει αφενός με την τιμή και την υπόληψη συνδικαλιστικών στελεχών μας, αφετέρου με την εργασιακή τύχη συναδέλφων μας.  Φυσικά δεν περιμένουμε από παρατάξεις που ευθύνονται για το κλείσιμο το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ ευαισθησία και υπευθυνότητα. Περιμένουμε όμως από την Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. περισσότερη σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι σε μία Ομοσπονδία, όπως η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., που από την πρώτη ημέρα της συμμετοχής της στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει αποδείξει συνέπεια, υπευθυνότητα και  πίστη στις αρχές και στις αποφάσεις του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ως εκ τούτου ζητάμε άμεση επανόρθωση με ταυτόχρονη αποκατάσταση της αλήθειας. Σε διαφορετική περίπτωση σας δηλώνουμε πως στο αμέσως επόμενο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ


Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. Απάντηση σε δελτίο τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για ζήτημα των εργαζομένων στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας