ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.
ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ / Τηλ.: 210 – 38.32.080 Fax: 210-38.32.656

Αθήνα, 25/7/2011

Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες,
όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, γύρω από το Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μία υπαίθρια αγορά διακίνησης και εμπορείας ναρκωτικών έχει στηθεί με την ανοχή της Αστυνομίας και δεκάδες τοξικοεξαρτημένοι φτωχοδιάβολοι περιφέρονται και ζουν εκεί αποτελώντας τον εύκολο στόχο της καταστολής και ταυτόχρονα αδιάψευστους μάρτυρες της έλλειψης πολιτικής πρόληψης και απεξάρτησης. Η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλεως των Αθηνών και στο πλαίσιο αυτό και των Μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό και Επιγραφικό) είναι προφανής.
Παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των κατοίκων το πρόβλημα δεν λύνεται. Αντιθέτως, πληθαίνουν τα περιστατικά βίας προς τους περαστικούς.

Τη Δευτέρα 25/7 συνάδελφος που εργάζεται στη γραμματεία του Υπουργείου δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στην Τοσίτσα την ώρα που πήγαινε στο Υπουργείο. Τραυματίστηκε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Είναι το δεύτερο περιστατικό που συμβαίνει μετά το θανάσιμο τραυματισμό συναδέλφου στον ίδιο χώρο.

Ως «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» μαζί με άλλα κλαδικά Σωματεία του ΥΠ.ΠΟ. και την Ομοσπονδία έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα οι κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (Δήμος Αθηναίων, Υπουργείο Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., Κοινοτήτων Απεξάρτησης, κατοίκων της περιοχής, εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ., Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Σύγκλητος και Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ε.Μ.Π. κ.λπ.) προκειμένου να μπει τέλος στην κατάσταση αυτή.

Ως «ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» από παλαιότερα είχαμε εκφράσει την άποψη ότι μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Αξιοποιώντας το κτίριο του ΑΚΡΟΠΟΛ, το χώρο του Μουσείου, το ιστορικό κτίριο της Μπουμπουλίνας και το Πολυτεχνείο μπορεί να συγκροτηθεί ένας υποδειγματικός πυρήνας πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής στην περιοχή αυτή. Ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο με ήπιες χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού, φιλοξενώντας υπαίθριες εκθέσεις νέων δημιουργών – καλλιτεχνών και παράλληλα να λειτουργεί και ως χώρος μνήμης (Πολυτεχνείο). Στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΠΟΤ μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Άμεσα πιστεύουμε ότι στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή: άπλετος φωτισμός, καθημερινή καθαριότητα με ευθύνη του Δήμου, αποκατάσταση των ζημιών (παγκάκια, παρτέρια κ.λπ.), συστηματικές παρεμβάσεις των κινητών μονάδων του ΟΚΑΝΑ, δράσεις και παρεμβάσεις των Θεραπευτικών Κοινοτήτων Απεξάρτησης, επιτήρηση του χώρου.

Τέλος, ως ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ εκφράζουμε τις θερμές ευχές μας για ταχεία ανάρρωση της συναδέλφισσας.

Για το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο Γραμματέας

Αδαμάντιος (Μάκης) Κρασανάκης                                            Γιάννης Στεφάνου