ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
(Π.Ε.Υ.Φ.Α.)

ΜΟΥΣΑΙΟΥ 3 ΠΛΑΚΑ- ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.10555
ΤΗΛ:210-3219530 FAX:2103221653

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες -οι,
Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η Χώρα διαχρονικά, από τα τραγικά λάθη όλων των κυβερνήσεων, μας επιφυλάσσει συνεχώς και μεγαλύτερες και πιο δυσάρεστες εκπλήξεις. Καθημερινά τρομοκρατούν και βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους με καινούριες περικοπές, τόσο σε οικονομικά θέματα, όσο και σε συνεχή επιδείνωση θεμελιακών εργασιακών ζητημάτων. Η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων είναι τραγική και δε φαίνεται άμεσα τουλάχιστον, καμία ελπίδα αισιοδοξίας.

Συνάδελφοι,
Η ΠΕΥΦΑ όλο αυτό το τελευταίο διάστημα αγωνίζεται, τόσο μόνη της όσο και με την συνεργασία άλλων πρωτοβάθμιων Σωματείων του ΥΠΠΟΤ, της ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ και συμμετέχοντας σε όλες τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ, να περισώσει από όλη αυτή τη θύελλα που μας προέκυψε, ότι μπορεί να σωθεί. Μέχρι στιγμής για τα δύο θέματά μας, δηλαδή την αμοιβή για την πρόσθετη εργασία πέραν του Πενθημέρου (6η ημέρα εβδομαδιαίας εργασίας) και την αμοιβή για την εργασία μας τις Κυριακές και Αργίες τα διασφαλίσαμε χωρίς μειώσεις και περικοπές και δεν υπάρχει πρόβλημα, και σε σχέση με την εφαρμογή του νέου ωραρίου (40 ώρες την εβδομάδα).

Στο τέλος κάθε μήνα, οι Αρχιφύλακες με τις μηνιαίες καταστάσεις στέλνουν κανονικά τα εξαιρέσιμα, υπολογίζοντας για κάθε μια απ’ αυτές έξι ώρες και εξήντα επτά εκατοστά της ώρας (6,67) που αντιστοιχούν σε έξι ώρες και σαράντα λεπτά της ώρας (6 + 40’) και για τα πέραν του πενθημέρου ο υπολογισμός θα γίνεται με την διαφορά των ημερών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Προκειμένου για το Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους και επειδή βάσει της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης διαδικασίας φαίνεται ότι δεν συμπληρώνονται οι απαιτούμενες ώρες του μήνα σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου ( εγκύκλιος ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α6 Φ52 31593 25/7/1990), οι Αρχιφύλακες στις μηνιαίες καταστάσεις που θα αποστείλουν προς τα λογιστήρια των Εφορειών Αρχαιοτήτων, πρέπει να βεβαιώνουν ότι το μόνιμο και αορίστου χρόνου φυλακτικό προσωπικό απασχολήθηκε 6 ώρες και 46 λεπτά της ώρας, που αντιστοιχεί σε έξι ώρες και εβδομήντα επτά εκατοστά της ώρας (6,77 ώρες).

Εμείς κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι σύμφωνα με τη τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αριθμ.Πρωτ. ΔΙΑΔΠ/ΦΒ1/14757 25/7/2011 που θεσπίζει το 40ωρο εβδομαδιαίως και στην οποία με σαφήνεια αναφέρει ότι όσοι εξαιρούνται του 5νθημέρου, όπως οι Αρχαιοφύλακες, εργάζονται έξι (6) ώρες και σαράντα (40) λεπτά ημερησίως και ότι με αυτό το ωράριο δικαιούμαστε όλες τις προβλεπόμενες μισθολογικές και πρόσθετες μηνιαίες απολαβές.

Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στην Πολιτική Ηγεσία και στις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και του Υπουργείου Οικονομικών τόσο με προφορικές προτάσεις, όσο και με υπομνήματα.

Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Παρά ταύτα είμαστε ανήσυχοι όχι μόνο για τα δύο καθαρά κλαδικά μας θέματα, αλλά και για τα γενικότερα ζητήματα που προκύπτουν τη τελευταία περίοδο και που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι.

Για το αναμενόμενο νέο μισθολόγιο έχουμε κάνει συζητήσεις και παρεμβάσεις και στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα. Το παρακολουθούμε στενά και είμαστε σε ετοιμότητα.

Συνάδελφοι,
Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ και η ΠΕΥΦΑ με υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ζήτησε να ενταχθούν και οι μόνιμοι νυχτοφύλακες σε αυτή τη κατηγορία. Αναμένουμε τη νέα συνεδρίαση της επιτροπής και την εξέλιξη επί του θέματος.

Καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους που μας έχουν έρθει από τις μετατάξεις , ΗΣΑΠ – ΕΘΕΛ – ΤΡΑΜ κ.τ.λ. .Είναι μια βοήθεια στο κλάδο μας που είχε τεράστιες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα τύχουν της αμέριστης αλληλεγγύης και συμπαράστασής μας. Η ΠΕΥΦΑ θα σταθεί δίπλα τους και θα κάνει ότι πρέπει προκειμένου ομαλά να ενταχθούν και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Τους καλούμε να συσπειρωθούν μαζί μας, να είναι κοντά στο Σωματείο, ώστε πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά να αμυνθούμε στις συνεχείς επιθέσεις που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι.

Συνάδερφοι,
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων στα ΜΜΕ με δηλώσεις διαφόρων παραγόντων αλλά και μελών της κυβέρνησης που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι ετοιμάζεται ένα πρωτοφανές προγκρόμ απολύσεων στον ευρύτερο, αλλά πιθανότατα και στο στενότερο Δημόσιο Τομέα, “με όχημα” την εργασιακή εφεδρεία και με πρώτα υποψήφια θύματα τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Η ΠΕΥΦΑ κατηγορηματικά και ξεκάθαρα δηλώνει ότι:

α) Στον κλάδο των Αρχαιοφυλάκων χρειάζεται και άλλη ενίσχυση σε αριθμό υπαλλήλων για να υπάρχει καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των Αρχαίων μας και να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο ρόλο της “πολιτικής Μουσείων”, σε σχέση με τον Τουρισμό, διευρυμένα ωράρια κ.λ.π.

β) Προειδοποιούμε ότι αν χρειαστεί η ΠΕΥΦΑ θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή ειδικών πραγματικών αποδοχών (εξαιρέσιμα, πέραν του πενθημέρου) προστατεύοντας τα μέλη μας. Επίσης η ΠΕΥΦΑ, θα συμμετέχει και σε αγώνες άλλων εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ και ΤΑΠΑ αν χρειαστεί με οποιοδήποτε κόστος.

Για οτιδήποτε άλλο προκύψει και σε σχέση με την ψήφιση του νέου μισθολογίου, θα αντιμετωπιστεί εν τη γεννέση του και φυσικά θα ενημερωθείτε άμεσα.

Για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ε.Υ.Φ.Α.

Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Μαυρικόπουλος               Γεώργιος Δημακάκος