Συνάδελφοι,
Αφού πρώτα ευχηθούμε, επ’ ευκαιρίας του Νέου Έτους, υγεία και ευτυχία σε εσάς και στις οικογένειές σας , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν την τελευταία περίοδο στα θέματά μας.
Φυσικά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η ανακοίνωση που γράφεται σήμερα και που απευθύνεται σε όλους εσάς, μας βρίσκει να βιώνουμε μια άσχημη συγκυρία, με τις αδιάκοπες επιθέσεις που δεχόμαστε τόσο στο εισόδημά μας, όσο και στην ίδια μας την υπόσταση. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα απαξιωμένοι, αφού ως δημόσιοι υπάλληλοι, έχουμε δεχτεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ακόμα και από επίσημα χείλη.
Κανείς δεν μπορούσε, ούτε καν να διανοηθεί, αυτά που συνέβησαν κατά την διάρκεια του 2010 (Δ.Ν.Τ., τρόϊκα κλπ). Δυστυχώς η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το 2011, είναι ακόμη πιο έντονες. Γι’αυτό σας καλούμε σε ενότητα και συσπείρωση για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή άσχημη εξέλιξη, τόσο στα θεσμικά μας, όσο και στα οικονομικά μας θέματα, (νέο μισθολόγιο, νέος Οργανισμός, Καλλικράτης στο Δημόσιο κλπ).

1) Προσλήψεις 194 Αρχαιοφυλάκων-Νυκτοφυλάκων
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης των 194 νέων αρχαιοφυλάκων ημέρας και νύκτας. Αυτό κατέστη δυνατόν και μετά από έντονες πιέσεις και παραστάσεις του Σωματείου μας στα αρμόδια Υπουργεία. Η ασφυκτική πίεση της Π.Ε.Υ.Φ.Α., είχε ως αποτέλεσμα να προηγηθεί η πρόσληψη των νέων συναδέλφων από όλα τα άλλα Υπουργεία, ακόμη και απ’αυτές του Υπουργείου Υγείας. Όλοι γνωρίζετε ότι σε άλλα Υπουργεία ανάλογοι διαγωνισμοί, είτε ανεστάλησαν, είτε ακυρώθηκαν. Στην δεδομένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ακόμη και ο μικρός αυτός αριθμός Αρχαιοφυλάκων, σε σχέση με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, είναι μια μικρή μεν, αλλά σημαντική βοήθεια.
Ως γνωστόν, οι ως άνω νεοπροσληφθέντες συνάδελφοι μας, ήταν όλοι απόφοιτοι του ΙΕΚ με ειδικότητα φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Θέλουμε να γνωρίζετε όλοι ότι, η συμβολή της Π.Ε.Υ.Φ.Α., στην ίδρυση του ως άνω τμήματος του Ο.Ε.Ε.Κ., ήταν καθοριστική και χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας του 2000, με συμμετοχή εκπροσώπου μας στην αντίστοιχη επιτροπή και με προτάσεις του κλάδου μας για την λειτουργία του.
Θεωρούμε σημαντικό βήμα την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργίας, του ως άνω τμήματος του ΙΕΚ, τόσο για την επαγγελματική κατοχύρωση του κλάδου μας, όσο και για την εν γένει εξειδίκευση και αναβάθμιση του αρχαιοφύλακα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες απ’ αυτόν, στην τόσο σημαντική αποστολή που επιτελεί.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους, τους ευχόμαστε να έχουν δύναμη και αντοχή, για μια καλή σταδιοδρομία.
Τους καλούμε να εγγραφούν ως μέλη στην Π.Ε.Υ.Φ.Α., για να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο Σωματείο μας, γιατί μας περιμένουν δύσκολες εποχές. Είμαστε βέβαιοι, ότι όλοι μαζί, πιο αποτελεσματικά θα αντισταθούμε και θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα που έρχονται. Είναι εξάλλου πεποίθηση μας ότι οι νέοι, πάντοτε προσδίδουν παλμό και αγωνιστικότητα στο εργατικό κίνημα.

2) Εξαιρέσιμες
Η έντονη αντίδραση του Σωματείου μας, ακύρωσε στην πράξη τις διαφαινόμενες διαθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών για περικοπή 30% στην αμοιβή των Κυριακών και εξαιρεσίμων του 2011. Δεν εφησυχάζουμε όμως, επειδή η εγκριτική απόφαση δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, παρακολουθούμε το θέμα και πιστεύουμε ότι, εντός των προσεχών ημερών θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.). Βέβαια, ενώ εντός των επόμενων ημερών, ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των εξαιρεσίμων του 2010 για το σύνολο σχεδόν των Εφορειών, υπάρχουν κάποιες Εφορείες (Α΄ΕΠΚΑ, ΙΕ΄ΕΠΚΑ και ΛΘ΄ΕΠΚΑ), όπου οι συνάδελφοι δεν μπορούν να πληρωθούν για το δίμηνο Νοέμβρη/Δεκέμβρη του 2010, επειδή κάποια κατασκευαστική εταιρία, με Δικαστική απόφαση έχει μπλοκάρει τους αντίστοιχους λογαριασμούς, λόγω οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου, προς αυτήν.
Θεωρούμε απαράδεκτο, οι συνάδελφοι να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους. Για τις όποιες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους, δεν ευθύνονται οι συνάδελφοι μας Αρχαιοφύλακες. Έχουμε ζητήσει την άμεση επίλυση του προβλήματος που αιφνιδίως παρουσιάστηκε. Έχουμε ήδη κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο στις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ.-ΤΑΠΑ, όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με νομικό – εργατολόγο και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους μας.

3) Προσλήψεις
Ζητάμε από την Πολιτική Ηγεσία την άμεση πρόσληψη μονίμου και εποχιακού προσωπικού. Καμία Πολιτιστική Πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε φυλακτικό προσωπικό, όταν αναγκαστικά λόγω αυτών των ελλείψεων, παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν πολλά σημαντικά Μουσεία της Χώρας μας.

4) Υπολογισμός ως συντάξιμου χρόνου 6ης ημέρας εργασίας.
Διεκδικούμε να καθιερωθεί και να υπολογίζεται και στον κλάδο μας η έκτη ημέρα εργασίας, ως συντάξιμος χρόνος. Κάτι που εάν εφαρμοστεί, όπως δικαίως συνέβη στους Αστυνομικούς, θα έχουμε για κάθε 6 χρόνια εργασίας, ένα επιπλέον συντάξιμο έτος. Όταν δηλαδή με τα σημερινά ισχύοντα συμπληρώνουμε 30 συντάξιμα χρόνια, με τη ρύθμιση αυτή, θα έχουμε αυτομάτως συμπληρώσει 35πενταετία. Είναι δίκαιο αυτό να μας αναγνωριστεί, γιατί είναι πραγματική υπηρεσία και θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες κρατήσεις. Πιστεύουμε ότι για λόγους ισονομίας από ένα Κράτος δικαίου, όμοιες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

5) Σεμινάρια
Στα πλαίσια της διαρκούς αναβάθμισης και επιμόρφωσης του κλάδου, αλλά και της συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, ζητάμε την καθιέρωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, με ύλη αντίστοιχου περιεχομένου εκείνης που διδάσκονται στο ΙΕΚ-ειδικότητας φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και σε συνεργασία πάντοτε με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και την Π.Ο.Ε. ΥΠ.ΠΟ.Τ.

6) Μετατάξεις
Οι αναμενόμενες μετατάξεις από άλλους κλάδους του Δημοσίου, ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, (Ο.Σ.Ε.,Ο.Α., κτλ.) υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν στην πράξη για τυπικούς λόγους. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, για να δώσει την αρμόζουσα λύση, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από μια γενναία αύξηση του αριθμού των Αρχαιοφυλάκων, προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη διαφύλαξη και διάσωση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό της Πατρίδας μας.

7) Οργανισμός
Ζητάμε την άμεση εφαρμογή του γραφείου φύλαξης, όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό του 2003 και την βελτίωση του με την σύσταση τμήματος φύλαξης ανά Εφορεία.

Συνάδελφοι,
Προβλήματα και ζητήματα υπήρχαν, υπάρχουν και συνεχώς προκύπτουν και νέα. Το Σωματείο, καθημερινά δίνει μάχες για όλα αυτά. Θα είμαστε πάντα παρόντες και θέλουμε την δική σας παρουσία και αγωνιστικότητα, όπου και όποτε χρειαστεί.

Συνάδελφοι,
Την τελευταία περίοδο κυκλοφορούν στον χώρο μας, υπό μορφή ανακοινώσεων διασπαστικές κραυγές και σειρήνες κάποιων, που δυστυχώς, επειδή δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλούν στον κλάδο, υποχρεώνουν εμάς σήμερα, απλά να υπενθυμίσουμε μερικές αλήθειες, που δεν επιδέχονται κανενός είδους αμφισβήτηση. Η Π.Ε.Υ.Φ.Α., ήταν και είναι η ασπίδα προστασίας ή καλύτερα το σπίτι όλων των αρχαιοφυλάκων.
Και όταν λέμε όλων των αρχαιοφυλάκων, ασφαλώς και εννοούμε όλους τους αρχαιοφύλακες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην φύλαξη των Μουσείων και Μνημείων της Πατρίδας μας, ανεξάρτητα από την ώρα, καθ’όλο το εικοσιτετράωρο και τις 365 ημέρες το χρόνο.
Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τους συναδέλφους μας και να δημιουργήσουμε ένα σωματείο για κάθε βάρδια.
Με τη λογική αυτή θα έπρεπε, σε κάθε κλάδο να υπάρχουν δυο-τρεία σωματεία, ανάλογα με την ώρα που προσφέρει την υπηρεσία του ο κάθε υπάλληλος.
Αυτές οι λογικές που κατακερματίζουν τους εργαζόμενους σε μικρά και αδύναμα σωματεία, μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους.
Το μοναδικό θέμα, το οποίο αφορά αποκλειστικά τους συναδέλφους μας νυκτοφύλακες, που είναι δίκαιο και για το οποίο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, είναι η καταβολή του νυκτερινού επιδόματος.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να το θεσμοθετήσουμε.
Την προσπάθεια αυτή δεν την εγκαταλείψαμε ποτέ.
Επειδή εμείς δεν ανακαλύψαμε σήμερα το πρόβλημα (για να έχουμε λόγο ύπαρξης), ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους ότι, στην πρώτη συλλογική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δημοσίου και εργαζομένων (Π.Ο.Ε. ΥΠ.ΠΟ.Τ.- Π.Ε.Υ.Φ.Α.), υπήρχε η καταβολή του 25% νυκτερινού επιδόματος για τους νυκτοφύλακες των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Για την υλοποίηση αυτής της συλλογικής σύμβασης, βρισκόμαστε σε δικαστική διαδικασία και αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα κερδηθεί.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η συγκυρία σήμερα δεν είναι ευνοϊκή για να ξεκινήσουμε απεργιακούς αγώνες, θέτοντας ως πρώτιστο στόχο το συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαστε βέβαιοι, ότι ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης, είναι προτιμότερος. Αθόρυβος και όπως πιστεύουμε, θα αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικός. Όλα τα άλλα θέματα, για τα οποία αγωνίζεται καθημερινά και επιλύει η Π.Ε.Υ.Φ.Α., αφορούν όλους τους συναδέλφους, μας ημέρας και νύκτας.

Θέτουμε στην κρίση του καθενός συναδέλφου τα εξής απλά ερωτήματα.

• Πότε και από ποιους αναβαθμίστηκε ο κλάδος των αρχαιοφυλάκων ημέρας και νύκτας;
  • Πότε και από ποιους καθιερώθηκε η αμοιβή για το πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου Κυριακών και Εξαιρεσίμων ημερών, για να μην εργαζόμαστε, όπως συνέβαινε μέχρι τότε, έναντι πινακίου φακής;
  • Πότε και από ποιους καθιερώθηκε η αμοιβή για την εργασία μας πέραν του πενθημέρου και η θεσμοθέτησή του υπό μορφή επιδόματος;
  • Πότε και από ποιους απετράπη η περικοπή του 20% για την αμοιβή μας στα πέραν του πενθημέρου και εξαιρεσίμων, όπως συνέβη σε όλα τα άλλα επιδόματα του δημοσίου;
  • Πότε και από ποιους διεκδικήθηκε και θεσμοθετήθηκε το επίδομα Πολιτιστικής Επιμόρφωσης;
  • Πότε και από ποιους διεκδικήθηκε και επετεύχθη η ευεργετική διάταξη, οι συνάδελφοί μας νυκτοφύλακες να μετατάσσονται μετά 15ετή υπηρεσία στη νύκτα και να γίνονται ημερήσιοι;
  • Πότε και από ποιους παρακολουθείται και διεκπεραιώνεται έγκαιρα, κάθε αρχή του Έτους η εγκριτική απόφαση (ΚΥΑ), για την αμοιβή των εξαιρεσίμων μας;
  • Πότε και ποιοι παρακολουθούν, αγωνίζονται και επιλύουν θέματα όπως, μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, πειθαρχικά κτλ, όλων των συναδέλφων μας;

Αυτά είναι μόνο λίγα, από τα πιο σημαντικά, για τα οποία η ΠΕΥΦΑ, αγωνίστηκε, διεκδίκησε δυναμικά, πολλές φορές ακόμα και με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις και στο τέλος πέτυχε την υλοποίησή τους.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε, όχι επειδή επιζητούμε τα εύσημα ή την αναγνώριση, αυτά άλλωστε είναι αλήθεια, ότι μας τα αποδίδει η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας σε κάθε ευκαιρία και μας περιβάλει με απέραντη εμπιστοσύνη, αλλά το κάνουμε επειδή κάποιοι κακόπιστα προσπαθούν να μηδενίσουν τα πάντα και να παραπληροφορήσουν, ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους που είναι φυσικό πολλά πράγματα να μην τα γνωρίζουν. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο.
Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε πιο αναλυτικά στην επερχόμενη Ετήσια Τακτική Γενική μας Συνέλευση, όπου ο κάθε συνάδελφος, νέος η παλιός, θα μπορεί να αναπτύξει τις θέσεις του ή να υποβάλει τα όποια ερωτήματα τον απασχολούν.

Τέλος καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, να ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματά μας, προκειμένου να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε τις αναγκαίες λύσεις, σε όλα τα ανοιχτά προβλήματα που υπάρχουν.
Πιστεύουμε ότι ο κοινός παρονομαστής που πρέπει να μας ενώνει, είναι να δίδονται η σωστές λύσεις, προκειμένου να επιτυγχάνουμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, προς τους χιλιάδες των επισκεπτών που έρχονται απ’όλα τα μέρη του Κόσμου στα Μουσεία μας, καθώς και η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη φύλαξή τους, ημέρα και νύκτα και τις 365 ημέρες τον χρόνο.

Για το Γ.Σ. Της ΠΕΥΦΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ