Άρθρο του Γιάννη Τζανάκη,
Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργατοτεχνιτών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών, πραγματοποίησε στο τέλος του χρόνου, τις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, με μαζική συμμετοχή συναδέλφων.

Κατά την διάρκεια των Συνελεύσεων, αναπτύχθηκε έντονος διάλογος και προβληματισμός, για τα ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζομένους και ειδικότερα τα ζητήματα του κλάδου μας, ύστερα από την πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε.

Η Γενική Συνέλευση της Αθήνας, ύστερα από πρόταση που κατέθεσε στο σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο, ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

Οι εργαζόμενοι βιώνουμε σήμερα μια άνευ προηγούμενου επίθεση, η οποία εκπορεύεται από την Τρόικα και το Δ.Ν.Τ και υλοποιείται από την κυβέρνηση. Οι επιθέσεις ενάντια στις κατακτήσεις μας και στα δικαιώματα μας κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων μας, η περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η πρόσθετη φορολογική μας επιβάρυνση, οι απολύσεις και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, πλήρως εναρμονισμένη και υποταγμένη στις εντολές των Βρυξελλών, έχουν οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας και την ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση. Τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται και πουθενά δεν διαφαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελληνίδα και τον Έλληνα εργαζόμενο.

Στο επίκεντρο της ανελέητης αυτής επίθεσης βρισκόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η περικοπή των εισοδημάτων μας έχει ξεπεράσει το 25%. Ταυτόχρονα, οι Δημόσιες Υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα καταργούνται και τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία οδηγούνται σε διάλυση, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Υπηρεσιών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και στους εργαζόμενους, οι απολύσεις εκτάκτων συνεχίζονται και οι εργασιακές μας σχέσεις ακόμη και η μονιμότητα καταργούνται.

Την ίδια ώρα το επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά και το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας : Παραπέρα μείωση εισοδημάτων, νέα φορολογικά βάρη, ξεπούλημα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών, συγχωνεύσεις Υπηρεσιών και καταργήσεις θέσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, υποβάθμιση κοινωνικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας.

Το ονομαζόμενο νέο «μισθολόγιο» προωθείται όχι για να αναβαθμίσει μισθούς και συντάξεις και να αποκαταστήσει τις αδικίες μεταξύ διαφόρων κλάδων του Δημοσίου, αλλά για την περαιτέρω αφαίρεση του εισοδήματος όλων των υπαλλήλων, τη νέα μείωση των συντάξεων. Η κατά 2,5 δις ευρώ περικοπή των πόρων για τους μισθούς και τις συντάξεις, που προβλέπεται στο μνημόνιο, αλλά και οι αρχές και οι στόχοι που προτείνονται, αποκαλύπτουν πλήρως τους στόχους της Κυβέρνησης. Κανένας δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες για το περιεχόμενο του «νέου μισθολογίου».

Τέλος, η επίφαση που τεχνηέντως χρησιμοποιείται εσχάτως και έχει να κάνει με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίσει.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται σε εγρήγορση και σε άμεση συνεννόηση με την Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., προκειμένου να αγωνιστούμε δυναμικά απέναντι στις πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο, ένα αδιέξοδο που βιώνουμε μόνο αυτοί που δεν έχουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας, έχοντες και κατέχοντες, εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις και μεγιστοποιούν τα κέρδη τους σε βάρος πάντα του ελληνικού λαού.

Απαιτούμε

 • Να σταματήσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
 • Να ακυρωθεί το βάρβαρο μνημόνιο.
 • Οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, το σύνολο της κοινωνίας απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του και όχι τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΚΕΡΔΗ.
 • Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.
 • Την άμεση μονιμοποίηση των εκτάκτων συναδέλφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες.
 • Την τοποθέτηση τους σε οργανικές θέσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ
 • Την άρση του περιορισμού του 24μήνου.
 • Ολοκλήρωση των διαδικασιών των αιτήσεων θεραπείας που έχουν υποβληθεί από συναδέλφους στο ΥΠ.ΠΟ.Τ
 • Όχι σε νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο

Διεκδικούμε

 • Αναβάθμιση του κλάδου Εργατοτεχνιτών από την ΥΕ σε ΔΕ κατηγορία.
 • Την καταβολή του επιδόματος για το “πέραν του πενθημέρου εργασία” στους καθαριστές-στριες, όπως στους συναδέλφους αρχαιοφύλακες.
 • Την επαναφορά και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
 • Δημόσια υγεία και παιδεία.
 • Κάτω τα χέρια από τις ΔΕΚΟ.

Δηλώνουμε

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δυναμικά και μαχητικά, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας.