Άρθρο του Γιάννη Τζανάκη,
Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργατοτεχνιτών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.), με την υποστήριξη του Πανελληνίου Σωματείου Εργατοτεχνιτών του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (Δ.Ι.Δ.Δ.) της ΑΔΕΔΥ, διοργάνωσε μία σειρά από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας για το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.

Συνολικά υλοποιήθηκαν τριάντα πέντε (35) εκπαιδευτικά προγράμματα σε δέκα οχτώ (18) πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Πύργο Ηλείας, Σπάρτη, Λυγουριό Αργολίδας, Καρδίτσα, Βόλο, Πολύγυρο, Βέροια, Κατερίνη, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο και Χανιά) κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010.

grafima

Κάθε πρόγραμμα με τίτλο «Η προαγωγή της Υγείας και Ασφάλειας στους Εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού» ήταν διάρκειας 24 ωρών και ολοκληρώθηκε σε τρεις (3) μέρες, περιλαμβάνοντας θεματικές ενότητες ορισμών και βασικών εννοιών της Υγείας και Ασφάλειας, βασικών προδιαγραφών Υγείας και Ασφάλειας των χώρων εργασίας, του εξοπλισμού εργασίας και του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς επίσης και πρώτες βοήθειες, τις οποίες κάλυψαν έμπειροι και εξειδικευμένοι εκπαιδευτές (Τεχνικοί Επιθεωρητές Εργασίας, Τεχνικοί Ασφαλείας και Διασώστες του ΕΚΑΒ).

Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε με βάση την καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών της ομάδας – στόχου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και τα ειδικά χαρακτηριστικά που διέπουν τη φύση και την καθημερινότητα της εργασίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, βασιζόμενος σε εναλλακτικές διδακτικές μεθοδολογίες που προάγουν την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευομένων με την παράλληλη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εκπόνηση/παραγωγή ειδικών εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Στα προγράμματα έλαβαν μέρος πάνω από χίλιοι (1.000) εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και εποχικοί του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κατά βάση με την ειδικότητα του εργατοτεχνίτη.

grafima
grafima

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δράσεων από την πλευρά των συμμετεχόντων, των εκπαιδευτών και των διοργανωτών φορέων, θεωρείται ότι το 1ο επίπεδο εκπαίδευσης πέτυχε τον στόχο της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

grafima
grafima

Επιδίωξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ.), με την υποστήριξη του Πανελληνίου Σωματείου Εργατοτεχνιτών του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (Δ.Ι.Δ.Δ.) της ΑΔΕΔΥ, είναι η συνέχιση της αυτής της πρωτοβουλίας με την κλιμάκωση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, περνώντας στο 2ο επίπεδο της εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου και καταλήγοντας στο 3ο επίπεδο της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.

Δείτε Φωτό από τα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης