Αθήνα, 14/06/2013

ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROPA NOSTRA

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ) εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλους τους συνάδελφους μας, οι οποίοι απέσπασαν φέτος δύο βραβεία της Εuropa Nostra για τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης.

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) που έχει από το 1975 -αφιλοκερδώς- την επιστημονική εποπτεία των επεμβάσεων της Ακρόπολης, σε στενή συνεργασία με όλο το επιστημονικό προσωπικό, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά της στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης. Οι διαδικασίες, οι αρχές και οι πρακτικές εφαρμογές που εφαρμόζονται σε αυτά εδώ και 38 χρόνια, διαμορφώνουν, την «σχολή» των αναστηλώσεων των κλασικών μνημείων, η οποία αποτελεί οδηγό για τις επεμβάσεις σε ανάλογα μνημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αναστήλωση κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων, βραβεύθηκε για την αποκατάσταση με αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη εκτενών τμημάτων των λαμπρών οροφών του μνημείου, του στοιχείου του που θαυμαζόταν ήδη από την αρχαιότητα. Η έρευνα και η μελέτη της αναστήλωσης των οροφών πραγματοποιήθηκε από τους Τάσο Τανούλα και Μαίρη Ιωαννίδου ενώ την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών είχε όλη η ομάδα των μηχανικών των Προπυλαίων με επικεφαλής τον Τάσο Τανούλα.

Τα βραβεία αυτά αποτελούν την αναγνώριση του έργου όλων των εμπλεκομένων συναδέλφων μας στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης, εξειδικευμένων μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών μαρμαροτεχνιτών αλλά και όλου του βοηθητικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού που τα υποστηρίζει.

Στις δύσκολες εποχές που περνά η χώρα μας, οι βραβεύσεις αυτές αποτελούν δυνατά μηνύματα αισιοδοξίας. Ένα πρότυπο και υψηλής ποιότητας αναστηλωτικό έργο πραγματοποιείται από μία δημόσια υπηρεσία, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, με προσωπικό της Γ. Γραμματείας Πολιτισμού, με απόλυτη διαφάνεια, εντατική δουλειά, με κέφι και ενθουσιασμό, ένα έργο που τοποθετεί την πατρίδα μας στην διεθνή πρωτοπορία στον τομέα των αναστηλώσεων!