logo-posyppo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

 

Αθήνα, 30/4/2024

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
« Άρθρο απάντηση του Προέδρου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ, Γιάννη Τσακοπιάκου στα ασύστολα ψεύδη της Δέσποινας Κουτσούμπα»

 

Ευτυχώς που ο Γκέμπελς έχει πεθάνει

«Λέγε, λέγε ψέματα, κάτι μένει στο τέλος» συνήθιζε να λέει ο μακαρίτης Γιόζεφ Γκέμπελς. Αν και τρισκατάρατος, δεν είναι λίγοι όσοι υιοθετούν την πρακτική του όταν τη χρειάζονται. Προσωπικά, έχω αποφασίσει να μην απαντώ σε συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις. Δεν βγάζουν πουθενά και δεν έχουν αποτέλεσμα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά, όταν σιωπάς λόγω απαξίωσης των προσώπων που «μιλάνε» ή των όσων λένε, κινδυνεύεις να σε παρεξηγήσουν. Άσε που κάποιοι δεν έχουν όριο και δεν βάζουν φρένο στη γλώσσα και την πένα τους, αφήνοντας να ξεχυθεί άπλετη λάσπη και μιζέρια.

Κι άλλες φορές η Δέσποινα Κουτσούμπα, (από τα στελέχη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, δηλαδή του συλλόγου των μόνιμων αρχαιολόγων στο υπουργείο Πολιτισμού) κάνει δηλώσεις ή γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον μου. Εφαρμόζοντας το παλιό και γνωστό του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου προς άσημο βουλευτή «α, εσείς μιλάτε; Τότε δεν έχει καμιά σημασία» δεν έχω ποτέ ασχοληθεί με τα λεγόμενα και τα γραφόμενά της. Όμως πλέον, για πρώτη και μοναδική φορά, αποφάσισα να τοποθετηθώ για την αποκατάσταση της αλήθειας και το διακριτό ρόλο τους καθενός μας.

Σε ενυπόγραφο άρθρο της στο TVXS, αναφέρεται στην άνοδο ανδρών και γυναικών που φορούσαν αρχαιοελληνικά κοστούμια στην Ακρόπολη το περασμένο Σάββατο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν. Ενώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό, όπως θα εξηγήσω παρακάτω, όχι απλώς με στοχοποιεί και με συνδέει, ρίχνοντάς μου και ευθύνη αλλά υπαινίσσεται πονηρές διασυνδέσεις. Βεβαίως, χωρίς να κάνει τον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου (αλλοίμονο! Με τι μούτρα;) αλλά και φυσικά ούτε να διασταυρώσει τις κατηγορίες που μου χρεώνει.

Όπως είναι γνωστό στους πάντες εντός του ΥΠ.ΠΟ, ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά χώρους εργασίας. Ειδικά, επισκέπτομαι χώρους, ημέρες και ώρες που, από την πολύχρονη εμπειρία μου, θεωρώ κρίσιμες για να είμαι στο πλευρό των εργαζομένων εάν προκύψει ανάγκη. Αυτό το ξέρουν οι πραγματικοί εργαζόμενοι του Υπουργείου και γι’ αυτό με τιμούν διαρκώς και αδιαλείπτως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, παρά τον πόλεμο που δέχομαι.

Όπως είναι επίσης γνωστό, μετέχω στην επιτροπή που συντονίζει την επίσκεψη των επιβατών κρουαζιερόπλοιων σε μνημεία. Σε συνδυασμό αυτών των ιδιοτήτων, ήμουν στην Ακρόπολη το απόγευμα του Σαββάτου. Είχα ενημερωθεί ότι θα την επισκεφτούν επιβάτες από κρουαζιερόπλοιο και θεώρησα καθήκον μου, να πάω στον Ιερό Βράχο.

Στην αποχώρησή μου, συνάντησα μέλη του Ελληνο-Ινδικού επιμελητηρίου, που ετοιμάζονταν να μπουν στην Ακρόπολη ενώ παιάνιζε μια μπάντα. Δεν είχα ραντεβού ή κάποια επαφή μαζί τους, όπως είπα για εντελώς διαφορετική αιτία ήμουν εκεί, παρόλα αυτά τους χαιρέτησα. Γνωρίζω, και πάλι λόγω της συμμετοχής μου στην επιτροπή, ότι είχε οργανωθεί ειδική εκδήλωση για επιχειρηματίες. Όχι στην Ακρόπολη. Στη Ρωμαϊκή αγορά, όπου είχε σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα με δρώμενα, που είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η Ακρόπολη προέκυψε εξτρά και όλοι πλήρωσαν εισιτήριο.

Στον Ιερό Βράχο είχαν ανέβει κόβοντας ατομικά εισιτήρια και οι νέοι και νέες που επρόκειτο να μετάσχουν στο πρόγραμμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, φορώντας στολές. Ανέβηκαν ένας- ένας ή δύο- δύο όπως έμαθα μετά από τους αρχαιοφύλακες. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι στολές δεν επιτρέπονται, απευθύνθηκα αμέσως στους αρμόδιους αλλά και στους υπεύθυνους του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητήριου και τους ζήτησα να τους πουν να κατέβουν από την Ακρόπολη. Όπως και έγινε. Δεν φέρω όμως την παραμικρή ευθύνη, όπως με κατηγορεί η κα Κουτσούμπα. Δεν τους επέτρεψα να ανέβουν (πώς θα μπορούσα άλλωστε; Με ποια δικαιοδοσία;). Το αντίθετο. Προσπάθησα αμέσως να κατέβουν.

Η παραμονή των δεκάδων μελών του Ελληνο-Ινδικού επιμελητηρίου και των καλεσμένων τους, έληξε λίγο μετά τις 8. Το ωράριο προβλέπει πως στις 8 ο χώρος κλείνει. Μια εξαίρεση λίγων λεπτών υπάρχει και έχει γίνει και άλλες φορές, όταν δεν πρόκειται για ανάλογη επίσκεψη. Επομένως, ισχύει και για «μη επίσημους» αντίθετα από όσα γράφει η κα Κουτσούμπα.

Τα όσα αναφέρονται είναι ασύστολα ψέματα. Ούτε γνώριζα, ούτε είχα καμιά ανάμειξη στην επίσκεψη του Επιμελητηρίου. Ούτε και θα άφηνα, αν είχα κάνει οποιαδήποτε επαφή και συνεννόηση, να ανέβουν στα μνημεία άνθρωποι με χλαμύδες. Η κυρία Κουτσούμπα δεν έχει το μονοπώλιο στον σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού έχουμε αποδείξει πως τον διαθέτουμε, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους κατηγόρους μας. Προσωπικά δε, σέβομαι και υπολήπτομαι τα μνημεία και μεριμνώ για την προστασία τους, κάτι που μου αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί μου και με τιμούν επανειλημμένα.

«Ποιος είναι ο κ. Γ. Τσακοπιάκος και ποιος του δίνει τόση εξουσία;» ρωτά η κυρία που με συκοφαντεί. Και επαναλαμβάνει την «καραμέλα» ότι είμαι υπόδικος χωρίς ωστόσο να λέει -όχι επειδή δεν το ξέρει φυσικά- πως έχω αθωωθεί και στις δύο δίκες που έχουν γίνει. Δεν συμφέρει όπως φαίνεται να γίνει απλή έστω αναφορά σε αυτές τις δικαστικές αποφάσεις. Για την, δε, υπόθεση που εκκρεμεί, και η οποία έχει αναβληθεί λόγω κινητοποιήσεων των δικηγόρων, είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή τη δίκη θα καταρριφθούν οι σκευωρίες.

Βρέθηκα κατηγορούμενος, ναι, λόγω πολιτικής δίωξης όμως, από στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που κάποιοι τριγυρνούσαν πράγματι στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας και έδιναν εντολές ή σχεδίαζαν μαζί με πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και άλλους παράγοντες τις «προγραφές» και την εξόντωση όσων δεν μπορούσαν να ελέγξουν και τους θεωρούσαν εμπόδια στις επιδιώξεις τους. Πρώτος μεταξύ αυτών και βασικός διωκόμενος, εγώ.

Σχολιάζει συκοφαντικά ακόμα και τη συνεργασία μου (στο πλαίσιο των επαγγελματικών μου καθηκόντων) με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και θα ήθελα να εξηγήσει τι εννοεί όταν σημειώνει: «Προφανώς αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά σε αυτά που τους κρατούν ενωμένους». Τι μας κρατά ενωμένους κυρία Κουτσούμπα;

«Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο Γ. Τσακοπιάκος κυκλοφορεί στο γραφείο της υπουργού, και δίνει “εντολές” στην υπηρεσιακή ιεραρχία του υπουργείου», γράφει. Σε ποιους άραγε; Έχει να μας πει κάποιον;

Ψεύδεται επίσης, όταν αναφέρει: «Και βέβαια η υπουργός έχει συστήσει μια επιτροπή για συνεννόηση με τους πράκτορες της κρουαζιέρας και έχει τοποθετήσει σε αυτήν τον κ. Τσακοπιάκο, ώστε να συνομιλεί απευθείας με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, ως “εκπρόσωπος” του υπουργείου.» Την προκαλώ να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία και αποδείξεις περί απευθείας συνομιλίας μου με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία. Δεν θα το κάνει, απλούστατα γιατί ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή επαφή και συνομιλία μου, με οποιοδήποτε τουριστικό πρακτορείο.

Τι χυδαίοι υπαινιγμοί είναι αυτοί; Αναρωτιέμαι τι αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομίσει για να στηρίξει τα παραπάνω όταν κληθεί για εξηγήσεις, από την Ελληνική Δικαιοσύνη!

Βέβαια, όλες οι επιθέσεις της «υπογράφουσας» και των εντολέων της στην Υπουργό Πολιτισμού, καθόλου τυχαίες δεν είναι, αφού η Υπουργός είναι πρώτος στόχος τους και όχι εγώ! Είναι ο πρώτος στόχος γιατί τους… χάλασε το «μαγαζάκι» που είχαν στήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν αντέχουν την παρουσία της τόσα χρόνια στο ΥΠ.ΠΟ. Το έργο, όμως, της κας Μενδώνη είναι αναμφισβήτητο από κάθε αντικειμενικό παρατηρητή, πολυδιάστατο και εμβληματικό για όλη τη χώρα, και αυτό τους… τρελαίνει!

Για τα δε «πριβέ σουαρέ στην Ακρόπολη» και τις «αμοιβές απευθείας στην τσέπη», δεν δέχομαι υπαινιγμούς για κανέναν σε αυτό το υπουργείο, στου οποίου την Ομοσπονδία έχω την τιμή να προεδρεύω. Αν η εν λόγω κυρία μάλιστα θεωρεί πως με αφορούν και τις γράφει για εμένα, την προκαλώ να το πει δημόσια, ώστε να δώσει λόγο εκεί όπου πρέπει: στη Δικαιοσύνη. Αν όχι, επίσης να το πει δημόσια, διότι δεν επιτρέπω σε κανέναν προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του να διαβάλει με το χυδαιότερο τρόπο εμένα, την παράταξή μου και κυρίως τους εργαζομένους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, κάνω σαφές πως η εξαίρεση που έκανα με την παραπάνω δημόσια τοποθέτησή μου δεν θα αλλάξει τον κανόνα μου. Διάλογο κάνω μόνο με τους πραγματικούς εργαζόμενους του Υπουργείου, αυτούς που μοχθούν καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν πρόκειται να συρθώ σε κανένα «παιχνίδι» ανακοινώσεων με επαγγελματίες παράγοντες και ντίλερ συμφερόντων.

Γιάννης Τσακοπιάκος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού